Menu

King Kong protiv Zubić vile!


Draga Rujana,
hvala na tekstu o zubić vili, teško mi je vjerovati da ljudi ne znaju ili ne primjećuju da njihovi psi mijenjaju zube!
Imam petomjesečno štene, udomljen je preko jedne udruge i jako ga volim, ali mi uništava sve čega se dohvati pa bi me zanimalo što da mu dam, koje igračke bi bile najbolje i koliko će to trajati?
Hvala i pozdrav,
Maja i Charly


Draga Majo (i Charly), pošto sam o tome dosta pisala u knjizi a i na blogu (i to poprilično eksplicitno, iako priznajem - samo o jednoj "grickalici") riječ sam prepustila Ani Odak koja je svakako kompetentna da ti na to pitanje odgovori:

U periodu odrastanja naših dragih četveronožaca većina nas je ostala bez najdražih cipela, omiljenog kauča, jedne kuhinjske stolice ili nekog važnog papira. Štenci u usta žele strpati stvarno sve, što god im se nađe na putu. Pa jasno kad im rastu zubi...

Pamtim jako dobro scenu kada sam stajala kod svog veterinara i na zid se stavlja rentgenska slika jednog šteneta labradora, a unutra ciiiiijela špaga od sigurno dvadesetak centimetara. Mislim, šok i nevjerica, i naravno šta slijedi nego operacija. Pa 'ajmo prodiskutirati koje igračke, kada i kako..

Kong-Classic-Dog


Psu u periodu od 3 - 6 mjeseci, plus minus ako uzmemo u obzir o kakvom je psu riječ, rastu zubi što ga naravno tjera da nešto žvače kako bi smirio iritaciju koju osjeća. Pomoći mu možemo tako da mu ostavimo u stanu razne interaktivne igračke ili zanimljive žvakalice. To će zabaviti psa jedno dulje vrijeme, riješiti bol i svrbež koju osjeća, a biti i mentalna zabava i razbibriga. 

Neke od žvakalica su prešane kosti kojih u psećjim dućanima imate u oblicima od papučica do slonića - doslovno, zatim gumene igračke tipa kongova ili šupljih lopti koje se mogu napuniti razno raznim stvarima tipa pašteta ili sir. Ima igračaka koje mogu biti jako opasne. Loše gumene lopte ili lažni Kong (originalni je skup ali traje godinama) koje pas može rastaviti u par sekundi ili premale umjetne kosti s kojima se psi mogu zagrcnuti, nisu poželjne da ih ostavite dok je pas sam u stanu.

lopte copy


Moja svakodnevnica recimo izgleda ovako: Kota kada žvače kost, onda onaj zadnji mali ljigavi dio uvijek želi progutati, pa ga onda ne može progutati pa izgleda kao da bi se udavila.. Stoga sam nakon određenog broja ponavljanja zaključila da je najbolje da jednostavno taj dio bacim u smeće jel još uvijek nisam sigurna kako bi napravila Heimlichov zahvat na psu.

Mnogi psi koje poznajem, imaju maniju čupanja piska iz pištavih lopti. Jako je zabavno trganje te "kvalitetne" gume, pa vam je stolica psa u bojama lopte koju ste dan prije platili par desetaka kuna i jeza vas hvata pri pomisli koliko je toga još u tom sirotom želudcu. Ponekad si pomislim, jel ičiji pas ikad pištao kao pištava igračka?! 

žvakanje jastuka copy

Kroz godine koje provodim sa psima, ustanovila sam da je pametnije dati koju kunu više za bolju igračku kvalitetnije gume i adekvatne veličine, da ju pas ne može progutati i onda fino znam da te igračke mogu ostaviti da se zabavlja s njima dok sam ja doma, a pogotovo kada odlazim iz stana. 

Dan danas psi mi na raspolaganju imaju interaktivne igračke, bez obzira što imaju osam i četiri godine. Zašto se nebi mentalno zabavljali dok sam ja na laptopu i searcham po facebooku. Radije to, nego da Kota shvati koja je žica od interneta pa mi ju počme čupati van. Bacite pogled na simpa igračke za odrasle pse Nine Ottosson.

Ima još toga na što treba paziti - za početak žice od struje, pogotovo što nekako imaju dobar nos za onu koja nas spaja u svijet interneta. Borzojka od moje prijateljice je magistrirala čupanje cijelog štekera iz zida. Tako da je period odrastanja bio popraćen pozivima službi za korisnike "Hm, znate, pas mi je opet pojeo cijeli šteker i dio zida.. Imate koga da možda i zid pokrpa?"

žvakk copy

Namještaj, drvo pogotovo, ili čupanje tepiha. Sreća s ovim nisam imala nikad problema do sada, i rekla bih da je stvar u tome što ih imam na oku dok su mali. Pazim da mi je štene vječno tu negdje, pa mu čim se zabavlja s nečim šta nije poželjno odmah dam ono šta je njegovo tako na taj način ne stvore ovisnost o mojoj stolici ili kauču.

žvak copy
Nije toliko zbog jednog kauča, odnosno materijalne štete, već je opasno punjenje koje se nalazi unutra. Dok vas nema doma, kad pas nemilo navali na namještaj i počne jesti spužvu ili onu vaticu iznutra, može se udaviti ili napuniti kompletnu utrobu s time. Ako već niste sigurni razumije li pas da to nije njegova igračka, radije ga u periodu odrastanja sklonite u prostor bez takvog namještaja. 

I svakako - ormarić za cipele. Uvijek sam smatrala da IKEA treba napraviti neki popust za sve vlasnike cipela koji žele baš njihov ormar! To je must have pri dolasku šteneta. Principu - ono što ne vidi, ne može ni uništiti!

žvakanje

Pozitivna stvar je da ti zubi ipak narastu jako brzo! Zabavljajte štene i dajte pospremite stan :)!

Vaša Ana

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK