Menu

Zašto je grooming više od frizure?

Napisala: Petra Puvača, Cuckeraj

Naslovnica i ostale fotografije mokrih pasa: www.sophiegamand.com - knjigu možete kupiti ovdje (klik na sliku):
index

Svi psi trebaju redovno i pravilno održavanje i uređivanje odnosno (popularno rečeno) - grooming.


Češljanje, iščetkavanje, kupanje, čišćenje ušiju i rezanje noktiju su potrebe skoro pa svakog psa bio on ćelavac, dugodlak, kratkodlak ili pak vukodlak. Ovisno o vrsti dlake ili pak nepostojanju dlake, navike se ponešto razlikuju - no osnove su iste ponajviše, eto jer kao što volim reći - grooming je više od frizure.

Grooming je održavanje psa čistim, ali i zdravim jer prilikom bilo češljanja, četkanja ili kupanja pozorno razgledavamo, ali i opipavamo psa pa primjećujemo sve ono što je potencijalno skriveno od pogleda, a pogrešnim groomingom ili nedostatkom istog potenciramo različite zdravstvene probleme.

Navikavanje psa na grooming važno je iz više razloga.

Ako je pas naviknut da mu prilikom češljanja prolazite rukom i/ili češljem/četkom cijelim tijelom neće stvarati probleme niti vama, niti groomeru niti veterinaru ukoliko dođe do nekog zdravstvenog problema koji zahtjeva pregled i opipavanje.

Također ako znate da vaš pas ne reagira na prolazak rukom po bilo kojem djelu tijela i onda jedan dan zareži, zacvili, trzne se ili odmakne znate da se nešto događa.

Isto tako, ako naviknete psa na redovno rezanje noktiju - ukoliko počne šepati lakše ćete mu pregledati stopalo, a kratki zdravi nokti dovesti će do manje slučajnih ozlijeda poput zapinjanja nokta za nešto (štap, korijen, rubnik ...) dok dugi nokti osim mehaničkih ozlijeda zbog krivog oslanjanja dovode i do krivog stava i problema s hodanjem, o čemu više pročitajte ovdje.

Prednosti redovnog groominga nisu samo dobre navike koje iz njega proizlaze nego i sprečavanje pojave bolesti, odnosno mogućnost brzog reagiranja.

Preduga dlaka, krzno prepuno stare mrtve dlake kao i fufle, smanjuju prozračnost krzna koje je potrebno kako bi koža «disala» i kako bi krzno moglo obavljati svoju izolacijsku funkciju. Također krzno prepuno svega i svačega onemogućava pogled na kožu koja se nalazi ispod njega i skriva potencijane ozlijede ili bolesti.

Vlaga, nedovoljno zraka i mrtva koža i dlaka sjajna su podloga za razvoj različitih bakterija i gljivica koje tulumareći iritiraju vašeg psa, a vi o tome pojma nemate dok siroti dlakavac potpuno ne izludi i počne se mahnito gristi ili grebati pa onda pozove još ekipe na tulum pa završite s lampom na psećoj glavi i povelikim računom kod veterinara.

coco1 900px

Skrivanje buhica i krpelja unutar loše održavanog krzna je, mislim, dosta jednostavno za predočiti.

Uz sve gore nabrojane mane lošeg održavanja krzna, redovnim održavanjem kroz kupanje i ponajviše redovno češljanje/četkanje, između ostaloga masirate svog psa i pomažete mu raspršiti zaštitni sloj masnoće ravnomjerno po cijelom tijelu. Redovno ne znači pretjerano revno izgrebati kožu vašeg psa, već lagano i temeljito ga očetkati svakih nekoliko dana – ovisno o dužini i tipu dlake. Naravno, važno je i znati izabrati pravi alat za četkanje/češljanje, ali o tome nekom drugom prilikom.

may1

Sada kada smo pokrili zdravlje 'ajmo se vratiti na njegovu prvu polovicu, a to je higijena.

Većina nas pse drži u stanu/kući i svi smo dobro upoznati s prašinom, blatom, dlakama i miomirisom vlažnog/mokrog psa.

Da bismo si olakšali zajednički život i ovdje nam pomaže grooming.

Količina granja/trave/čičaka/blata/klamerica/klasja/bobica/... koju pas može donijeti obrnuto je proporcionalna uređenosti njegovog krzna.
To ne znači da rasčešljan, očetkan pas ne može sve to isto pokupiti, naravno da može - no zbog toga što nema suviška dlake ili fufli u koje bi se raznorazno smeće sakrilo, njegova je količina značajno manja, što pak znači manje čišćenja cijele kuće!.


A kad već pričam o čišćenju cijele kuće, lagala bih kad bi rekla da redovitim četkanjem značajno smanjujemo količinu dlake koja pada sa psa, no svakako smanjujemo količinu dlake koja pada sa psa posvuda. Pasja dlaka, baš kao i ljudska kosa, ima svoj životni vijek - ukoliko redovno češljate/četkate svog psa, bilo sami ili kod groomera - stara mrtva dlaka završava u smeću umjesto u vašem krevetu, ormaru ili tanjuru. Dlaci je svejedno, vama baš i ne.

Obzirom da higijena nije samo češljanje nego i kupanje, važno je reći ponešto i o tome.

Nekoć davno nije se preporučalo često kupanje pasa (više od 2-3 puta godišnje), zbog opasnosti od isušivanja kože i dlake te remećenja pH vrijednosti, koja bi onda pak pogodovala tulumu raznoraznih sitnih bića.
No kako napreduje kozmetička industrija, tako su i današnji šamponi prilagođeni češćem kupanju pasa - stoga s kvalitetnim sredstvom možete kupati psa i svakih nekoliko tjedana.

Svakodnevno kupanje šamponima ipak nije preporučljivo (osim u zdravstveno indiciranim slučajevima) - no ukoliko je potrebno, uprljane dijelove psa (poput šapica, nogu i trbuha) možete isprati vodom ili prebrisati vlažnom krpicom i osušiti.

Temeljito sušenje sprečava pojavu gljivica (čest problem na šapicama i bradi), o čemu više pročitajte ovdje. Također smanjuje mogućnost razvoja miomirisa vlažnog psa.

101 WetDog

Dok smo još na temi zdravlja i higijene nije na odmet za spomenuti: ukoliko vaš pas ima neki zdravstveni problem u kojem bi groomer mogao pomoći, nemojte se ustučavati pitati za savjet. Dobar primjer su inkontinentni psi, za koje možete dogovoriti frizuru koja će omogućiti lakšu higijenu i bolju kvalitetu života vašeg psa.

Ok, riješili smo zdravlje i higijenu pa sad možemo preći i na estetiku i životni stil...

Odmah da razjasnimo nešto - ja nisam groomer koji će brijati vašeg psa na maltene ćelavo da vi ne biste imali dlake po kući. Izbrijavanje cijelog psa je nešto što se radi samo kada ne postoji druga opcija - odnosno iz zdravstvenih razloga.

Sada kada smo to riješili, idemo vidjeti što mogu, želim i preporučam raditi kada je u pitanju životi stil i estetika:

Opcija 1 - kratkodlaki pas

Dakle imate psa, divan je, krasan je, kratkodlak je jer ne želite punu kuću dlaka, ali ipak imate punu kuću dlaka.
Lagali su vas. I mene su. Svi psi puštaju dlaku. Čak i pudlice (iako stvarno zanemarivo malo u usporedbi s ostalim psima). A pogotovo labradori. I ptičari. I biglovi. I jazavčari. I...
Znam, štok i vjeverica, ali tako je kako je. Ako vam se ne da svaki dan iščetkavati ili naprosto nemate vremena - priuštite si groomera jednom mjesečno i četkajte jednom tjedno u međuvremenu i već će sve biti bolje!

Izbrijati kratkodlakog psa na ćelavo je kao prvo potencijalno opasno za psa (temperatura, mehanička zaštita, uv zrake, kožne bolesti, ćelavost...), a kao drugo - jako sebično. Oni vas vole i ljube i čuvaju i maze i dali bi život za vas pa ih onda nemojte dovoditi u opasne situacije jer vam se ne da četkati ili čistiti. Hvala.
(znam da uvijek netko ima nekog tko brije psa i nije mu ništa, al ima i ljudi kojima se nije otvorio padobran i preživjeli su - ali nisu pravilo)

commando 900px

Opcija 2 - dugodlaki pas

Imate psa, divan je, krasan je, dugodlak je jer je duga dlaka lakša za čistiti nego kod kratkodlakih - ali i dalje imate punu kuću dlaka.

Znam, nikad na zelenu granu s tim psima i s tim dlakama.
Kad su kratke padaju i zapikavaju se i nemreš ih izvuć ni s tri valjka.
Kad su dugodlaki dlake padnu, sakriju se, naprave mačku i dočekaju vas iza vrata, ispod stola, u svakom ćošku.

A ništa - princip je isti - odgovarajuća četka/češalj u ruke i češljaj, Miško.

Uz napomenu da što duže vremena ne češljate, veći problem nastaje, pošto se dlaka počne petljati, pa onda to više nije 5-15 minuta svakih par dana, nego nekada i sati raspetljavanja - ovisno koliko ste redovnih češljanja preskočili.

Dakle, iako zvuči čudno - što češće češljate, to kraće češljanje traje i manje vremena «izgubite». A i manje je mački po stanu.
Većina dugodlakih pasa se može PODšišati kako bi se i vama i njima olakšao život.

Nitko vas neće odbiti ako poželite malo skratiti, urediti ili prorijediti dlaku vašeg ljubimca, pogotovo ako vodite aktivan život i stalno ste negdje u šumi ili blatu....

ALI...

Nemojte doć' kod groomera sa zlatnim retriverom i tražiti da od njega napravimo labradora. Znam da su oba retriveri, ali imaju različito krzno i to nije isto.

DSC 8494

Opcija 3 - pas s dlakom koja se šiša

Imate psa, divan je, krasan je, šišajući je i iako imate nešto manje dlaka po kući i sretni ste - groomer vas mrko gleda svakih par mjeseci kada dođete i kunete se da ste svog psa počešljali prije par dana.

Nama groomerima je posao dlaka, i često smo u dlaci, imamo dlaku po sebi, nosimo je doma i u auto i posvuda i znamo kako izgleda kada se pas redovno češlja i kada se pas ne češlja. I oni dobri među nama mogu spasiti bar nešto dlake na vašem psu čak i kada je zapušten, ali to košta. To košta našeg vremena, preparata i alata, što onda dodatno košta vas, ali najvažnije od svega - košta i vašeg psa.

Zapetljan pas se sa svakim pokretom čupa!

Onda dođe kod groomera, pa ga onda još i mi čupamo, raščešljavajući taman onoliko koliko nam treba da psa ne moramo obrijati na ćelavo kako bi bar nešto dlake ostalo na njemu! I to ne zato što želimo bit' fensi ili da vama nije neugodno hodat' po cesti s ćelavim psom - nego zato što psu treba njegova dlaka.

Ako niste fan češljanja i vodite aktivan život, dogovorite frizuru i dužinu dlake kao i redovitost vaših posjeta s groomerom - tako da svi budemo sretni i zadovoljni.

Vaš pas jer mu dlaka pruža zaštitu koja mu je potrebna, vi jer možete održavati dlaku u dobrom stanju između posjeta i mi koji se ne moramo ispričavati vašem psu na svakom čupanju prilikom raščešljavanja ili na brijanju jer je alternativa - hematom.

Ako pak imate šišajućeg psa koji nije zapušten, onda dolazite i do kreativnog djela groominga, a to je biranje frizure.

Ovisno o pasmini, vrsti i kvaliteti dlake te izgledu samog psa, postoje različite frizure koje možete odabrati, od koji su neke «zadane» pasminske, a neke isključivo vaš izbor. Za koju god da se odlučite, molim vas da se vodite računa prvenstveno o dobrobiti svog ljubimca, jer iako simpatične - nisu sve frizure praktične u svakodnevnom životu.
diamond1

Opcija 4 - bezdlaki pas

Imate psa, divan je, krasan je, ćelav je i napokon nemate dlaka po kući - uopće.

Ali zato ovisno o tipu svog ćelavca imate hidratantnu kremu, UV kremu sa visokim zaštitnim faktorom, kabanicu i/ili kaputić, radite redovne pilinge, imate posebne šampone i režete nokte jer nekim bezdlakim psima (ovisno o tipu ćelavosti) nokti rastu i do 30 puta brže nego dlakavim psima.

Ukratko – svakom psu treba njega, bez obzira na tip dlake. Ako mu niste spremni pružiti adekvatnu njegu ili nemate vremena za to – obratite se groomeru! Vaš će vam pas biti zahvalan.

britney1


Ve o projektu Wet Dog Sophie Gamand ima u ovom filmiću, a ovdje kliknite na njezin projekt specifično o groomanju, Metamorphosis (smijati ćete se):

A ukoliko želite naručiti groomanje kod Petre, pišite (s fotografijom i kilažom psa) na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK