Menu

Pronađeni najstariji prikazi pasa na uzici!

Ovaj 9000 - 8000 godina star petroglif (uklesani plitki reljef na stijeni) prikazuje čovjeka koji napinje luk - očigledno u lovu. Oko njega je više pasa koji se međusobno razlikuju šarama, a dva su vezana uzicom oko njegova struka...

02 dog cave art.ngsversion.1510954235607.adapt.536.1


Kao što sa sigurnošću znamo, najstariji arheološki potvrđen nalaz psa star je 15 000 godina, a moguće je da je trajalo par tisućica više da se vuk “pretvori” u psa, odnosno da se anatomija dovoljno izmijeni kako bismo novonastalu životinju mogli nazvati psom - otprilike prije 18-16 000 godina, o čemu možete pogledati moj kratki tv prilog.
Najstariji do sada poznati prikazi pasa potječu iz Mezopotamije i Egipta.
Ovo je još jedan mogući dokaz o tome da su psi u početku svakako pomagali čovjeku u lovu, pogotovo što su istraživanja u suvremenom svijetu pokazala da lovci, iako oboružani vatrenim oružjem, ulove u prosjeku 56% više divljači kada love s psom – zanimljivo je da je ta brojka ista i za lovce u Kongu koji koriste male pse tipa Basenji i za one u Finskoj koji koriste svoje goniče u sezoni lova na losove. Što je u biti dokaz da se pas isplati i da ga ima smisla hraniti, pa čak i u siromašnim društvima koja žive prilično slično našim precima u doba domestikacije psa u Evropi prije 15 000 godina.

03 dog cave art.ngsversion.1510954233592.adapt.590.1

Petroglifi s lovcima i psima nađeni su u brdovitom području jugozapadne Saudijske Arabije gdje su sezonske poplave stvorile rijeke koje su svojim tokom napravile kanjone u mekanom pješčenjaku. Nekada su to bile bogate oaze pune vegetacije – u Sahari su primjerice nađeni nešto mlađi prikazi nilskih konja i vodenih bizona, pošto je u vrijeme ledenog doba u Evropi ta pustinja bila vrlo mala - iako je to danas teško zamisliti.

Arheologinja Maria Guagnin s Max Planck instituta u Njemačkoj je u suradnji s državnom komisijom za turizam i nacionalno blago katalogizirala i analizirala više od 1400 petroglifa iz Shuwaymisa i Jubbeha, nekada dakle zelenog i plodnog poteza od otprilike 200 km.

01 dog cave art.ngsversion.1510954231802.adapt.1190.1


Najstariji petroglifi datiraju otprilike otprije 10 000 godina a prikazuju raskošne i oble žene, što je tipično za prapovijesnu umjetnost. Kasnije se na prikazima vidi i goveda i druga stoka, odnosno ljudi postaju stočari što je poznato i iz arheoloških ostataka. Između ta dva razdoblja, dakle prije 9000 - 8000 godina pojavljuju se prikazi pasa, preko 300 stotine njih – svi su otprilike srednje veličine, špicastih ušiju, kraće njuške i “sfrkanog” repa. U stvari su najsličniji kananskom psu koji je registriran 1953. kao izraelska pasmina:

 Figure 3 Canaan Dog composite right final

Na nekim reljefima se psi pojavljuju u lovu na divlje magarace, u drugima na gazele i ibex antilope, ali kada su vezani, uvijek su vezani za lik čovjeka sa lukom i strijelom, što je definitivno dokaz da smo ih već tada dijelili na različite kategorije, već prema načinu lova. Moguće je da su ti vezani primjerci bili posebno vrijedni ili tek u procesu školovanja - nemoguće nam je znati više, bar za sada.

04 dog cave art.ngsversion.1510954237652.adapt.1190.1

Zbog prirode stijene, starost petroglifa se ne može potvrditi dok se ne istraži okolina, odnosno nađe neko dobro datirano arheološko nalazište koje bi odgovaralo ovome.
Međutim, sve da su i nešto mlađi, opet su ovo najstariji prikazi lova i uzice na psu.A kako su ih naučili da hodaju na uzici? Isto kao i mi danas – korak po korak ;)

Sve fotografije: Maria Guagnin/Science

Ukoliko vam se sviđa ovaj članak slobodno ga podijelite na društvenoj mreži!


Pasji život™

Poruka drugim medijima - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.
KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK