Menu

Istraživanje je pokazalo kako psi imaju razvijen glazbeni ukus - saznajte koja im je glazba najdraža!

Svi mi imamo neki svoj glazbeni ukus - nekim ljudima je glazba važnija nego drugima, dok je neke – poput mene – to čak i odredilo u životu te usmjerilo k određenom tipu ljudi, mjesta, događaja....

Pišući o strahovima kod pasa uvijek naletim na preporuku za glazbu koja “smiruje” pse – činjenica je da nisam uspjela primijetiti umirujući učinak na svoje psice ali je isto tako činjenica da mene iživcira do bola!Elem, zaključila sam da mora da i psi imaju svoj ukus – nisam se prevarila! Pazite sad ovo: Škotsko uruženje za zaštitu životinja SPCA u suradnji sa sveučilištem u Glasgowu provelo je istraživanje i objavilo znanstveni rad u kojem tvrde da psi reagiraju na glazbu i da ona itekako utječe na njihovo ponašanje.

Istraživanje su proveli na pasjoj populaciji azila u Dumbartonu, te su bilježili kako fiziološke, tako i promjene u ponašanju. Profesor Neil Evans je zaključio da su najpozitivnije promjene u ponašanju psi doživjeli dok su slušali.....
Jeste spremni?


Soft rock


Reggae


No to još uvijek ne znači da će svaki pas biti sretan pustite li mu Boba Marleya ili Erica Claptona, na primjer – profesor Evans je zaključio da je reakcija pasa na različite glazbene žanrove pokazala da baš kao i mi ljudi - svaki pas ima svoj glazbeni ukus.


Ako vas zanima baš koje su žanrove “iskušali”, bio je to soft rock, pop, reggae, klasika i Motown - a ukoliko se pitate kakve su to reakcije koje biste trebali očekivati kada pas uživa u glazbi, istraživanje je utvrdilo da su psi općenito puno manje stajali/hodali a puno više ležali slušajući glazbu. Čovjek bi rekao da su “chillali”!
12009574 ml

Znanstvenici su zatim psima mjerili broj otkucaja srca kako bi utvrdili razinu stresa i zaključili da su najmirniji slušajući upravo reggae ili soft rock.

Škotsko udruženje za zaštitu životinja odmah je odlučilo nabaviti ozvučenje kako bi smirujući utjecaj glazbe počeli provoditi u djelo, tako da SPCA u Glasgowu i Edinburghu već imaju ozvučenje u boksevima, a udruženje se nada da će se ubuduće svaki azil za napuštene pse povesti za njihovim primjerom. Nadajmo se da će i naši azili početi primjenjivati tu metodu, a možda bi se i veterinarske ambulante mogle ugledati u njih.

Nego...jeste li se ikada pitali zašto psi vole travu? Ima li to možda neke veze? :)


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK