Menu

Što je pas bez brkova - i čemu oni služe?

Napisala: Rujana Jeger

Prvi i jedini moj pas koji spada među pasmine kojima se šiša njuška bio je pudl Charlie.


Nekoliko je puta bio na šišanju u salonu, no iz raznih razloga sam ja preuzela stvar u ruke, kupila mašinicu i 14 godina ga šišala sama. Pustimo sada početničke greške zbog kojih ga Jeger nije htio šetati - ok, prvih par puta je pas izgledao prepunkerski i za Jegerov ukus. Priznajem. Ali iako je nalikovao na ovcu koju je u đir ulovilo nekoliko vukova, malo se poigrali pa ju pustili, nikada mu nisam obrijala njušku - uvijek sam mu oblikovala malu bradicu i brkove, kao kod terijera ili šnaucera.

charlie

Charlie prije.....

Iako tada nisam znala ovo što ću vam sada ispričati, neki mi je instinkt govorio da su brkovi važni - uostalom, sjećam se kada smo kao klinci ošišali bratićevom mačku brkove - nije baš bio presretan a i odjednom je postao pomalo - nespretan.

Što su i čemu služe brkovi (i ostale "antene" - tvrde dlake u obrvama, ispod brade i na obrazima) i koliko su važni?

Brkovi, odnosno na latinskom vibrissae su u stvari jako važni za spoznavanje okoline - puno važnije nego brkovi u muškaraca, ma koliko dekorativni oni bili.

ThinkstockPhotos 480146355
Da se razumijemo, meni su brkovi bljak, ali da mi Jeger baulja u sumrak, ne bih ga mučila brijanjem

Kao prvo, za razliku od ostale dlake, korijen brkova je puno dublji i obogaćen neuronima osjetljivima na dodir - jedan od načina kako možemo utvrditi koliko je nešto na životinji (ili čovjeku) važno jest da vidimo koliko područje mozga neka funkcija zauzima. U slučaju mozga psa, u dijelu posvećenom osjetilu dodira - 40% se odnosi na glavu psa, s naglaskom na gornju vilicu gdje nalazimo najveći broj ovih dlačica. U stvari, svaki brk možemo povezati sa određenim dijelom mozga koji preko njih zaprima vrlo važne informacije - za početak, one su upozorenje da se neki objekt nalazi vrlo blizu licu, te uzrokuju zatvaranje očiju kako bi se izbjegle ozljede.


Njihovo djelovanje možete vrlo lako provjeriti (ja jesam) tako što lagano dodirnete vrhove "antenica" na jednoj strani njuške i odgovarajuće će se oko odmah zatvoriti, a pas će možda i okrenuti glavu na drugu stranu.

Naime, kako se područja koje pas vidi preklapaju tako da pas u stvari ne vidi objekte direktno pod njuškom, te ne može fokusirati oči na predmete koji su mu preblizu - brkovi mu služe kako bi osjetio neki predmet prije nego što ga dodirne. Čak je moguće da brkovima raspoznaju lokacije predmeta kao i same predmete - to mogu potvrditi iz iskustva sa Chili, mojom starom Jack Russellicom koja je zadnju godinu života bila slijepa i gluha, ali znala je naći svoju zdjelicu, tražiti u vrt piškiti i locirati svoju košaricu kao i ostale objekte po kući - bilo je važno ne mijenjati razmještaj.

chili
Beba Chili, pogledajte koliko antenica!

Kada smo je posljednjeg od njezinih 18 ljeta doveli na more, pomislili smo kako smo učinili stražnu grešku, pošto se sirotica sudarala s nogama stolica i stola, bauljala okolo i zabijala u zidove i ogradu terase i općenito djelovala posve izgubljeno.


Tri dana.

Nakon toga, kretala se uglavnom posve normalno, osim ukoliko bismo stol i stolice povukli dublje u hlad - tada bi se opet zabijala. Odustali smo od pomicanja i ostatak godišnjeg je protekao bez incidenata. U vrt sam je izvodila piškiti na uzici (terasu smo ogradili kako ne bi upala u more), a zanimljivo je da se u raslinje nikada nije zabijala.

Sve u svemu, izgleda da je, osim osjetila mirisa, svoje GPS podatke pohranila u brkovima koji su joj služili otprilike kao slijepim osobama bijeli štap.

chili2

Chili je pred kraj života (1994-2012.) - uglavnom spavala.

Ne znam jeste li ikada primijetili (možda je to očitije kod mačaka, miševa i kratkodlakih pasa), ali kada se pas približava nekom predmetu, on mikromišićima pomakne antene prema naprijed. Taj pokret mu pomaže da locira male predmete i uzme ih u usta, na primjer.

Također, psi kojima su uklonjeni brkovi lošije vide u sumrak, te se u takvim okolnostima sporije kreću zato jer nemaju antene koje bi ih upozorile na moguće prepreke u "slijepom kutu" ispod njuške. Uza sve to, antene su osjetljive i na kolanje zraka, tako da približavanje zidu (vrlo važno kod slijepog psa) na primjer, pomiče zrak na način koji on osjeti antenama i tako točno zna kada treba stati.

ll2
Na stranu sada estetika, ovo je okrutno!

Pa zašto onda postoje "frizure" kojima se antene posve - amputiraju? Jer nakon ovih saznanja, mislim da je to jedini prikladan izraz. Mislim, eksperimenti su pokazali da ako se uklone antene u novorođenih štakora, njihov će razvoj biti abnormalan, odnosno dobiti će oštećenje mozga! Kod odraslih štakora kojima se ukloni jedna strana brkova, dokazano je da u odgovarajućoj strani mozga dolazi do abnormalnih metaboličkih aktivnosti!
Ukoliko vas zanima, ovdje možete naći još puno više.


Naravno, frizeri, ili kako ih je sada popularno nazivati - groomeri za pse, reći će vam da tako pas izgleda "urednije", odnosno da će pas koji nije ošišan prema trenutnom modnom trendu možda imati manje uspjeha na izložbi - neki će čak reći i da su brkovi uvijek prljavi. Stvarno?
Nisu ako ih se opere - moja dva psa imaju bijele brkove i čak ih ne operem svaki dan, vać svaki drugi. Za to mi treba 30 sekundi.
Ali treba li uopće više argumentirati?
Ako se radi o organu osjeta koji funkcionira gotovo poput ticala i koji služi poprilično važnoj svrsi, te je njegovo uklanjanje ne samo neugodno nego i psu smanjuje sposobnost snalaženja u prostoru, a da o abnormalnim metaboličkim procesima i ne pričamo - apeliram na groomere, ali i na vlasnike pasa koji se povremeno šišaju i trimaju - pazite na brke! Brke paze na vas.

PJ
Ovi bijeli brci se povremeno operu

I na kraju da parafraziram Antu Tomića - što je pas bez brkova?


P.S.
S obzirom da mnoge manje pasmine dugo žive, ovo je dosta važno za vlasnike pudli, na primjer - vaš će pas ukoliko poživi vrlo vjerojatno oslijepiti jer su pudle sklone mreni na oku - ako ne prije, tada je svakako vrijeme da se prestane s izbrijavanjem njuške. Barem po mojem skromnom mišljenju.

matting19 copy

...i poslije. (1989-2005.)

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i časopisima - ukoliko već ne tražite dopuštenje, molimo navedite barem link na našu stranicu/ime autora/ice članka ;)

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK