Menu

Krpelji i buhe mučili su još dinosaure!

Napisala: Rujana Jeger

Proljeće se probudilo zajedno s krpeljima i buhama - barem sudeći po prepiskama na Facebooku gdje se raspravlja o najučinkovitijim sredstvima i metodama odbrane i zaštite!


Pa eto, ja svoje pse štitim uglavnom Foresto ogrlicama i za sada sam zadovoljna.

Imam dojam da češnjak u BARF-u također dosta dobro odrađuje posao tako da krpelja na svojim psima nisam vidjela već cca 2 godine, pa čak ni u prolazu - no jesam na susjedovom koji ima na sebi neku smeđu ogrlicu protiv parazita (nemam pojma koja je to) i hrani se suhom hranom.

Nego, nešto sam kopala po internetu danas pa sam naletjela na nekoliko zanimljivih i bizarnih pojedinosti o ovim poprilično odvratnjikavim parazitima koje su me u stvari (skoro da mi je neugodno priznati) poprilično impresionirale:

BUHE (detaljniji tekst možete pročitati ovdje)

1. Ženka buhe može položiti i do 20 jajašaca dnevno. I polovice tih jajašaca će se izleći ženke, i tako dalje - ukratko: zbog jedne ženske buhice na vašem psu, ukoliko ništa ne poduzmete, u roku od 60 dana možete očekivati pravu najezdu od otprilike 20 000 novih jedinki....

2. Buhe mogu posramiti i najbolje atletičare s Olimpijskih igara - mogu preskočiti svoju dužinu za 110 puta, te skočiti i do deset centimetara u visinu, što bi otprilike bilo kao da mi preskočimo Mamuticu ili neku sličnu zgradu - i to s mjesta.

3. Kada buha skače u visinu, postiže ubrzanje koje je 20 puta brže od svemirske letjelice Space Shuttle!

4. Buhe postoje već oko 165 milijuna godina - njihovi najraniji fosili spadaju u Mezozoik, a u odnosu na današnje buhe bile su pravi giganti i gnjavile su - dinosauruse!

fossil fleas
Buhe koje su mučile dinosaure bile su nekoliko centimetara duge a rilo im je bilo poput današnjih igala za injekcije! Foto: AP (D HUANG/AFP/Getty Images)

5. Ne mora značiti da će zima ubiti buhe, mnoge larve mogu preživjeti smrzavanje, pošto su lijepo umotane u svoje kukuljice. A i pravi su talenti u nalaženju toplih mjesta gdje će se skrivati do proljeća.


E da....

dinosaurus buvljiv


KRPELJI (detaljniji tekst možete pročitati ovdje)

1. Krpelji su arahnidi, što znači da su u rodu sa paukovima i škorpionima.

2. Krpelji ne skaču, niti padaju s drveća, već vrebaju žrtve u travi i niskom grmlju.

3. Njihova je slina čvrsta kao cement i ona je razlog zašto se ne daju tek tako odvojiti od kože!

4. Krpelji postoje već oko 90 milijuna godina i prije svega su mučili - ptice!

tick amber ancient lyme

Najstariji krpelj na svijetu ostao je očuvan u jantaru - ja ipak ne bih nosila ovakvu ogrlicu, a vi? Foto: George Poinar, Jr., Oregon State University 

5. Na Zemlji živi više od 850 vrsta krpelja....

I tak'.
Bljak.


as cese

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i časopisima - ukoliko već ne tražite dopuštenje, molimo navedite barem link na našu stranicu/ime autora/ice članka ;)


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK