Menu

Neočekivano otkriće: hrvatski psi-arheolozi našli grobove stare 2770 godina!

Dr.sc.Vedrana Glavaš, Andrea Pintar, dipl.ing.arh. & cadaver K9 Panda (Chris Nikolić kleči u pozadini i snima)

Prošlog je tjedna na gradini Drvišica u blizini Karlobaga arheološki tim pronašao liburnske željeznodobne grobove stare oko 2770 godina. Iako je pronalazak ovih grobova sam po sebi značajan, ono što je u stvari ovdje prava vijest je način na koji su ih arheolozi locirali: uz pomoć potražnih pasa istreniranih za detekciju ljudskih ostataka!


Voditeljica istraživanja dr.sc. Vedrana Glavaš, postdoktorantica na Sveučilištu u Zadru i instruktorica za rad potražnih pasa Andrea Pintar sa svojim belgijskim ovčarkama - Pandom i Mali te njemačkom ovčarkom Arwen, ostvarile su tako neobičnu ali nevjerojatno korisnu i uspješnu suradnju koja je rezultirala ovim nesvakidašnjim otkrićem.

Radi se o najstarijim grobovima ikada nađenim od strane pasa za detekciju ljudskih ostataka u Evropi - njihovi američki kolege tom su metodom našli grobove stare "samo" 800 godina.

Time je i sam lokalitet Drvišica potvrđen kao mjesto s kontinuitetom od željeznog doba do današnjice - prije ovog istraživanja su najstariji nalazi potjecali iz 4. st. pr. Kr.

motika selfie arheoloski i potrazni tim

Tzv."motika selfie" - arheološka i potražna ekipa u sastavu: Mariela Martinov, Dario Brajković, Marta Kalebota, Paolo i Sara Iglić, Zlatko Balaš, Vedrana Glavaš, Andrea Pintar i Chris Nikolić

Ovogodišnja kampanja na Drvišici je već treća po redu pod ravnanjem dr.sc. Vedrane Glavaš, zaljubljenice u Velebit a naravno da istraživanje ne bi bilo moguće bez dobre i kvalitetne arheološke ekipe koju sačinjavaju apsolventi arheologije Mariela Martinov, Dario Brajković, Marta Kalebota, te studenti Paolo i Sara Iglić. Ova vrijedna ekipa sama otkopava krševiti teren na kojem gotovo da i nema zemlje, što postignuća pasa čini još impresivnijim, pošto se većina molekula s mirisom za kojim su naučeni tragati puno slabije zadržava u kamenjaru nego u nekim drugim tipovima tla.

drvis2 copy
Belgijska ovčarka Panda (foto: CCK9Team)

Iako je ovaj projekt prvi takve vrste u Hrvatskoj, te za sada jedini uspjeli u Evropi, nema sumnje da će i druge kolege arheolozi sada znati prepoznati važnost ove metode lociranja nekropola iz svih vremenskih perioda. Ova metoda istraživanja je sama po sebi neinvazivna, a njezina upotreba može biti korisna posebno pri zaštitnim iskopavanjima gdje se pokazuje potreba za brzim djelovanjem pri konzervatorskim i građevinskim radovima te sličnim vremenski ograničenim zahvatima.


Mali, Panda, Arwen i Sattwe su među malobrojnim psima u Evropi obučeni za ovakva istraživanja i do sada su sudjelovale u rješavanju preko stotine različitih slučajeva ne samo u zemlji već i u ostatku Evrope: od jednog serijskog ubojstva, preko različitih kriminalističkih slučajeva, do slučajeva nestalih osoba ili u traženju masovnih grobnica iz drugog svjetskog rata.

Andrea Pintar je po zanimanju arhitektica i međunarodna instruktorica za školovanje spasilačkih pasa i pasa za detekciju ljudskih ostataka koja se time bavi od 2003. Surađuje sa svojim timom kojeg sačinjavaju njezin suprug Chris Nikolić, Zlatko Balaš i Petar Maša, svi odreda vodiči potražnih pasa sa međunarodnim iskustvom.

Andrein je tim tako već surađivao na mnogim slučajevima u Švicarskoj, Italiji, Njemačkoj, te Makedoniji, te s drugim stranim ekipama, odnosno policijskim i vojnim snagama Švedske, Katara i Turske. Ovo im je prvo arheološko istraživanje, no nema sumnje da će uskoro biti puno zahtjeva za ovaj tip suradnje, kako u zemlji, tako i u inozemstvu!
Pogledajte kako je potraga uživo izgledala:


Ovaj članak je originalno objavljen u Jutarnjem listu od 16.rujna 2015

P.S.
A, koji nos?.....a mi se čudimo kad tjednima "pamte" gdje je onaj krepani golub u grmlju....
KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK