Menu

Simbioza primata i vuka - izgleda da nam je suđena!

Izgleda da je nama majmunima suđeno da se "spetljamo" s nekom vrstom vuka - i obratno.

Naime, nakon što je nedavno ustanovljeno, psi su nastali od Evropskog sivog vuka od kojeg se genetski razlikuju samo 0,001-2%...

Oni vukovi koji su riskirali povjerenje u nas majmune, sada žive na svim kontinentima gdje i mi i spavaju u našim kućama, većinom ljenčareći i uživjajući.

A oni pak vukovi koji nisu na vrijeme uskočili u taj vlak, izgleda da su ipak skužili da smo mi primati zgodni prijatelji, pa je tako rijedak i ugrožen Etiopski vuk sklopio simbiotičku pogodbu s gelada majmunima (podvrstom babuna). Naime, istraživanje Univerziteta u Darthmouthu pokazalo je da su vukovi, umjesto da "mažnjavaju" majmune, odlučili  iskoristiti majmune kako bi došli do ukusnih podzemnih glodavaca - no kako su to iskomunicirali majmunima?

ETHIOPIAN WOLF ewp 176large


Istraživaču vjeruju da su naprosto, na miran način suživjeli s majmunima ne napadajući niti najranjivije jedinke, te tako zadobili njihovo povjerenje. Za usporedbu, isti ti majmuni čim vide domaćeg psa - brišu brzinom munje!

pregnant primate females geladas2 orig 2012 02 22


Izgleda da majmuni, kada "pasu", odnosno skupljaju biljke, u stvari uzbune i potjeraju glodavce na površinu - odnosno, glodavci teže uoče predatora među majmunima!

Ova se strategija pokazala posebno važnom za opstanak i preživljavanje usamljenih vukova, to jest - jedinki koje su se, po odrastanju, odvojile od čopora kako bi zasnovale novi. Njihova je učinkovitost preko 50% bolja kada se pridruže grupi gelada majmuna, koji se tipično udružuju u čopore od 100-200 jedinki.

Niti jedna od ove dvije vrste nije u sjajnom položaju: osim gubitka teritorija zahvaljujući širenju ljudskih naselja, klimatskih promjena koje nose promjene hrane, te proganjanja od strane zemljoradnika, stradaju još i kao suveniri - mužjavi gelade imaju grivu koja je jako cijenjena za izradu ceremonijalnih pokrivala za glavu.

Ethiopia geladas f3a6175d56844935a75a173b300342a4

Etiopski vukovi su jedna od najugroženijih vrsta canida na svijetu i ujedno jedina podvrsta vuka na cijelom Afričkom kontinentu!


Djelomično je to i zbog onih "pametnih vukova" s početka priče, odnosno njihovih potomaka - pasa, zahvaljujući kojima se širi parvoviroza i bjesnoća, a da o smanjenju genetskog "bazena" i ne govorimo - izgleda da na svijetu ima još samo 500 Etiopskih vukova.

Stoga je lijepo i utješno vidjeti kako se obje ove vrste, glede i unatoč ljudske pohlepe koja uvjetuje sve te - pa i klimatske, ma koliko šutjeli o tome - promjene okoliša, udružuju kako bi preživjele. 

U stvari, situacija je pomalo slična zadnjem ledenom dobu kada se jedna ugrožena podvrsta vuka, možda i uslijed klimatskih okolnosti koje su uzrokovale gubitak mnogih drugih vrsta kojima su se hranili - odlučila "kladiti na čovjeka".

Koliko su bili u pravu? Pa ukoliko izuzmemo sva napuštanja i zlostavljanja pasa prema kojima je javnost sve više senzibilizirana, u zemljama Zapadnog svijeta izgleda da su gotovo pa dogurali do statusa koji prije 17-15 000 godina nisu mogli ni zamisliti....

otl 017


Nadajmo se da ćemo mi primati konačno shvatiti da ne bismo smjeli uništiti svijet i opravdati njihovo povjerenje.

KOMENTARI

Share
back to top