Menu

Najočuvaniji pas na svijetu - star je 12 500 godina!

Potpuno očuvano tijelo tromjesečne kujice staro 12 400 godina pronađeno je u permafrostu - sloju zemlje koji se nije (još) odledio od posljednjeg ledenog doba. Dva brata, Yuri i Igor Gorokhov iz Yakutije tragala su u blizini svog grada Tumata za mamutskim kljovama i naletjela na mumificirano tijelo ove nesretne kujice za koju se pretpostavlja da je stradala u odronu zemlje - očuvana je i dlaka, kandže, zubi i koža (slike u galeriji ispod teksta) - a uskoro ćemo saznati i što je zadnje pojela.

information items 3131

Obdukciju je obavila Darima Garmaeva, s Medicinskog instituta u Yakutsku, koja kaže kako je specifično da nije nastupilo raspadanje, tako da su sva tkiva savršeno očuvana; srce, jetra, pluća i crijeva u kojima su nađena dva malecka komada grančice koja ih je navela da zaključe kako se štene pokušalo zubima uhvatiti za raslinje prije negoli je palo u smrt.

inside autopsy


Osobno smatram kako je ta teorija posve neuvjerljiva jer se psi uglavnom ne hvataju zubima pri penjanju, dok štenci rado i puno žvaću grančice i nerijetko progutaju komadiće.

inside brach

Ne znam za vas, ali ja sam u rigotini svojih pasa znala naći puno, puno veće komade drveta od ovoga - i svašta drugo....

No puno je važnije činjenica da se blizu mjesta gdje je nađena Tumat, kako su je nazvali, često znalo naći oruđa i vrhova strijela koji su očito pripadali onodobnim ljudima, tako se ovoga ljeta ide istraživati kako bi se našli "vlasnici" male Tumat.

inside paw

Bi li ove capice, da je Tumat poživjela, možda došle i do Amerike?

Inače, to je otprilike vrijeme kada mnogi ljudi migriraju preko Beringova prijelaza na sjevernoamerički kontinent, tako da smatram da će znanstvenici otkriti puno sličnosti između ovog psa i onih nađenih na tom kontinentu.

inside teeth

Savršeno očuvani mliječni zubići možda nam detaljno otkriju i što je jela...

Inače, prvi sigurno potvrđeni nalaz psa u Evropi star je 14 000 godina a potječe iz ljudskog groba u Bonn-Oberkasselu, dok je  najstariji ukop psa u Sjevernoj Americi (Danger cave, Utah) star gotovo 10 000 godina.KOMENTARI

Share
back to top