Menu

Kako stvoriti svoju pasminu? Evo kako!

Nedavno sam, čitajući neki časopis o psima, naletjela na pasminu imenom Boykin španijel. Svako se toliko iznenadim nad nekom od četiristotinjak pasmina priznatih od strane FCI za koju nisam nikada čula....
E pa primjer Boykin španijela može vam poslužiti kao predložak ako ste, recimo, udomili neko divno stvorenje koje nije "plemenite" krvi a uvjereni ste da bi baš trebalo biti.

BoykinSpanielPuppyOllie5Weeks4

Eto, tako na primjer svi Boykin španijeli tako potječu od psa lutalice nimalo aristokratskog imena Dumpy (otprilike Otpatko, Smetljarko) - rečeni je, naime, džukac u ljeto 1911. obilazio crkvu u Spartanburgu, Sjevernoj Karolini (SAD), te tako naletio na dobrog čovjeka imenom Alexander L.White.
Ovaj ga je odveo kući, oprao i nahranio, te uskoro otkrio da je Dumpy odličan u lovu, odnosno idealan retriever. Pokazao ga je svom lovačkom partneru i treneru za pse Whitu Boykinu, koji je, impresioniran onime što je vidio - odlučio iz njega uzgojiti novu pasminu pasa!
I tako je Dumpy morao opslužiti nešto lovačkih kuja, što mu zacijelo nije baš previše teško palo - nakon nekoliko generacija, potomstvo je postiglo ujednačen standard, a danas je priznat kao pasmina od strane svih kinoloških organizacija u svijetu.
Dapače, postala je službena pasmina Američke savezne države  Sjeverne Karoline.

BoykinSpanielsJacksonPawlysIslandBoykins


Ako zgodnog načina da vas uvijek pamte - stvorite neku pasminu koju nazovu vašim imenom i eto!

Malo više o Boykin španijelu:Ja bih sada mogla recimo Pixie, preslatku mješanku s ulice, pariti s recimo Westyjem ili Jack Russellom, pa onda njihove potomke s Cavalier King Charles španijelom itd, itd.
Sve dok ne dobijem uniformirani izgled potomaka, a onda ih recimo registriram pod imenom Jeger terijer! Ne zvuči loše, čak prilično opasno, ha?

jeger terijer copy
Jedno oko mora biti pigmentirano....


Jeger terijer - službeni standard:
Visina. 36-38 cm ženke, 37-40 cm mužjaci
Težina: 9-11 kg
Zubi: obavezno podrgizač - donji zubi se moraju škarasto preklapati preko gornjih
Tijelo: Vretenasto, mišićavo, pomalo predugih udova i repa koji mora biti savijen kao kifla.
Glava: naglašeni stop, velike tužne oči, njuškica lagano prćasta, uši broj prevelike i preklopljene
Boje: Bijela i crvenkastosmeđa, jedno oko mora obavezno biti obojeno, a drugo depigmentirano, boja očiju - tamno smeđa i uvijek gladna.
Dlaka: Ofucano-oštra, permanentno se linja. Trimati prstima, a ako izgubite živce, može i trimerom.

jeger terijer 5 copy
Drugo oko obavezno depigmentirano...

Jeger terijer mora biti živahan, uvijek spreman, derati svaki papir ostavljen na stolu i jesti smeće po grmlju, a u mirovanju obavezno mora prednje šape držati prekrižene.
To je pas snažnog lovačkog instinkta koji pokušava uloviti muhe, pa čak golubove u letu i sve vrste loptica također. Ima plivaće kožice, pa će rado skočiti u vodu i aportirati predmete, ali vam ih nikada ne smije predati u ruke - to je protiv njegove prirode.


jeger terijer 4 copy
U mirovanju šape moraju biti opušteno prekrižene
jeger terijer 3
Zubalo vrlo zubato, podgrizajuće

Ako ste i vi odlučili stvoriti novu pasminu od svog mješanca, slobodno mi pošaljite fotografije i standard buduće pasmine i pazite da u naziv obavezno strpate svoje ime!

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK