×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 42
Menu

Veliki i mali pas

canismajorandminor

Ljeti, kada gledate nebo, možda niste svjesni da vidite Velikog i malog psa.

Veliki pas (Canis Major) je zviježđe južnog neba koja se nalazi tik do zvježđa Orion. U grčkim mitovima Orion je veliki lovac pored čijih se nogu propeo Veliki pas u skoku na Zeca, odnosno zviježđa Lepus (zec). Rimski astronom Manilius ga je zvao “pas s plamtećim licem” zato što se čini da Veliki Pas u čeljustima ima Sirius, najsjajniju zvijezdu našeg podneblja.

Grčka mitologija kaže da je Veliki Pas zapravo Laelaps, najbrži pas na svijetu kojeg je Zeus darovao Europi. Na žalost, darovao joj je i koplje koje ne može promašiti. Jednoga dana, njezin muž Cephalus krenuo je u lov i slučajno ubio Europu. Ne znam je li to bilo prije ili nakon što ju je Zeus “oteo” u liku bijelog bika i s njome s iskrcao na obalu Krete…

Uglavnom, Cephalus je psa poveo u Tebu kako bi ulovio lisicu koju nitko nije mogao uloviti. Lisica je, baš poput psa Lealapsa, bila najbrža lisica na svijetu.

Kada je Lealaps našao lisicu i stao je progoniti, njih su dvoje optrčali toliko krugova da se i samom Zeusu zavrtjelo u glavi. Zaustavio je utrku tako što ih je oboje pretvorio u kamen. Laelapsa je postavio na nebo i tako je nastao Canis Major.

Mali pas (Canis Minor) po jednom drugom grčkom mitu navodno predstavlja Maeru, psa nesretnog vinara Ikara (ne onog koji je letio preblizu suncu pa su mu se otopila krila) kojem je bog Dioniz odao tajnu pravljenja vina. Tako je Ikar jedne večeri opio grupu pastira koji su pomislili da ih je začarao i iz straha su ga ubili i zakopali. Kad je Maera odvela njegovu kći Erigonu do očevog tijela ona se od očaja objesila i proklela atenske kćeri da dijele njenu sudbinu. Atenjani su Ikaru u čast započeli svetkovine vina gdje je jedan od obreda bilo simbolično ljuljanje mladih žena na konopima iz čega su nastale ljuljačke.

Zeus je Erigonu postavio na nebo kao zviježđe Djevice (Virgo), Ikar postaje Volar (Boötes), a Maera – Mali pas.

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK