Menu

Imam psa a sada sam još i trudna! - Priča iz knjige Pjegava Sanje JergovićVeliki problem, uh zaista. U proteklih desetak godina naslušala sam se priča i priča kako žene – cure kada zatrudne smatraju da je njihov (dosadašnji) ljubimac objekt koji se više ne uklapa u suživot sa "trudnom njom".

Ne razumijem, zašto bi bebi u trbuhu smetao pas?! Je, istina je da žene u trudnoći postanu gadljive, ali baš do te mjere da bi dosadašnjeg životnog suputnika smatrala viškom ili smetalom.

Pustimo sada znanstvena istraživanja ili ankete…ja ću vam ispričati svoju priču:

Te 1998., u svojoj 25-oj godini, kada sam zatrudnjela, Pjega je baš napunila 4 godine. Nije mi ni jednoga trenutka prošla kroz glavu pomisao na bilo kakvu temu o rješavanju psa zbog bebe. Starci k'o starci, naravno da su komentirali „Kako ćete sa psom i bebom?“ K'o is topa sam odbrusila paljbom protupitanja iznerviranim tonom uz rječnik bogat poluuvredama na temu malograđanštine. Rijetko tko se voli trudnici zamjeriti, tako da se tema brže zatvorila nego otvorila.

Do nekih promjena ipak je došlo, iz moje djevojačke sobe iselio je samački krevet i uselio bračni s dodatkom (čitaj kolijevka). Pjegina košara našla je novo mjesto u dnevnom boravku. Da bi joj olakšali promjenu, nekoliko mjeseci vrata spavaće sobe bila su otvorena tako da je Pjega mogla do kreveta u svakom trenutku J Još pokoji puta prespavala je sa nama na krevetu, a s vremenom je naučila da je njezino mjesto za odmor sada u dnevnom boravku.

U četvrtom mjesecu trudnoće putovali smo u Umag da bih ja trčala sa Pjegom u ringu, u petom mjesecu vodila sam je na parenje, a u sedmom mjesecu trudnoće oštenilo se 10 štenaca, koje sam digla na noge sa trbuhom do zuba, kako bi naš narod popularno rekao :)

pjega1


Uz novorođenu bebu odlučili smo ostaviti jednu ženku kako bi rasla sa Janom. O'Kate od Pjegave Sanjaske, naša Kate, rasla se zajedno sa našom bebom uz mamu Pjegu koja je odlično prihvatila novoga člana obitelji.

Pjegina ljubomora na bebu trajala je nepunih tjedan dana. Pokazivala ju je tako da je meni sjedala na stopalo kada sam držala bebu u rukama. U šetnji joj je bilo čudno što sada guram kolica a ne bacam njoj štap da lovi, no zato je tu bila mala Kate koja je veselo trčkarala oko nas i tražila Pjegu da se igra sa njom. Rasli su zajedno, Kate i Jan. To je bila povezanost o kakvoj bi se film dao snimiti za koji bi vam trebalo par paketića maramica.

pjega2

Kate je sa 9 godina poginula nesretnim slučajem. Jan je se sjeća i dan danas. Da je živa sada bi imala 17 godina, kao i on.

Jan obožava pse - osim dalmatinskih, obožava bigle. Ne boji se pasa i zna postupiti u svakoj situaciji sa psima. Nježan je i pažljiv. Sa 12 godina Didici je pomagao kod štenjenja, čije štenjenje je i sam gledao kao sedmogodišnjak. Tijekom djetinjstva putovao je sa nama na izložbe pasa te se i sam natjecao u revijalnom dijelu izložbi „Dijete i pas“ na kojima je i osvojio nekoliko pehara i medalja.

pjega3

Suprug i ja možemo se pohvaliti da smo odgojili čovjeka koji je nježan prema psima, voli ih i ne može zamisliti život bez pasa. Odrastao je uz nekoliko generacija uzgojene vrhunske linije dalmatinskih pasa „Pjegava Sanjaska“, putovao sa psima, planinario sa psima, kupao se u moru sa psima, dijelio sa nama i sreće novih legala i tuge odlazaka naših anđela.

Zbog toga se zgražam nad ženama koje se rješavaju psa zbog trudnoće.


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK