Menu

Lili, kujica bez šibica - slikovnica Melite Kraus


"Bila jednom kujica imenom Lili...

On je imao samo Lili, a ona samo njega. Starog mađioničara s kojim je obilazila sajmove gdje su ponekad nastupali...

cirkus copy

On je na sajmovima djeci prodavao i lizalice, šarene balone „koji lete u nebo“ te kojekakve druge igračke. Djeca su voljela igračke, ali su još više voljela Lili. Poneko bi se dijete vratilo po još jedan balon samo zbog nje.
Kad nije bilo sajmova, mirno su živjeli obrađujući mali vrt. Lili ga je uvijek pratila i nastojala mu pomoći – makar i kopanjem rupa!
Ipak, najsretniji njihovi trenuci bili su u smiraj dana, kad bi starac sjeo u svoj ofucani naslonjač, a Lili bi mu se ugnijezdila u krilo...

krilo copy


Međutim, zbog bolesti morao je hitno u bolnicu....

stari copy

Na Badnjak odluči Lilicu ostaviti na tržnici, u nadi da će ju netko prigrliti...

Lily slikovnica 002

Na žalost, ona ne uspijeva privući pozornost užurbanih ljudi...

Lily slikovnica 016

...pa se promrzla i iscrpljena lutanjem šćućuri i zaspe na ulici.

lili pred vratima copy

U neobičnom snu jave joj se roditelji i savjetuju joj neka zagrebe šapicom po jednim vratima. Ona ih posluša i tako pronađe novo utočište u domu djevojčice koju je već od prije poznavala. Otada Lili više nikada nije bila sama..."

djevojciaca copy 2

...znam da je spoiler, ali nitko ne voli bajke bez sretnog kraja, pa eto - ova inačica Andersenove bajke neće vas rasplakati! Naravno, slikovnica je bogata ilustracijama i tekstom, ali nisam luda da vam sve otkrijem -
dalje čitajte sami!

lili knjiga copy

"Lili, ili kujica bez šibica" (Mala Zvona, 2011.)

malita kraus i lili copy
Melita i njezina muza Lili

Melita Kraus je rođena 1954. u Bjelovaru. Slikarica je koja je izlagati počela 1991. godine.
Od tada je sudjelovala na više od stotinjak grupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.
U posljednjih nekoliko godina osim slikarstvom bavi se pisanjem i ilustriranjem knjiga za djecu. Do sada je objavila nekoliko autorskih slikovnica od kojih su neke prevedene na engleski jezik. Od 2004. članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, članica je ULUPUH-a i HDLU-a od 2011.
Živi s mužem, majkom i kujicom Lili.

Ovo je istinita priča o Lili:

"Prije 8 godina, posljednjeg dana nastave vraćala sam se iz škole i susrela starca vedrog izgleda u lijepom odijelu koji je na povodcu vodio malenu kujicu. Bila je to patuljasta pinčica - odmah sam prepoznala pasminu jer je moja mama cijeli život pričala o svojoj kujici Lili koju je imala kad je bila mala. Čovjeku je ispod revera odijela provirivala još i sićušna glavica malenog šteneta. Kad sam pogledala u oči tog psića, zaustavila sam čovjeka i on mi je potvrdio da se radi o čistokrvnom pinču i da može biti moj ako to želim.

Iako sam milion puta sebi obećala sa više neću imati psa, nisam mogla odoljeti - upravo sam primila ljetnu plaću i na licu mjesta platila čovjeku psića. Nakon toga sam otišla u obližnju trgovinu i mom novom psiću Lili, kako sam je prozvala - kupila malu fotelju, ležaj i zdjelice. Još ju je valjalo upoznati s mojom mamom koja nije željela imati psa - čim sam je unijela u kuću, rekla sam; "Mama, evo kupila sam ti novu Lili!"
I tako je Lili ušla u naš život. Moj suprug, koji inače voli životinje ali je uvijek imao velike pse, bio je također jako ljut. Lili je svoje prve dane provela u našoj kućici na selu gdje se udobno smjestila u moju staru tenisicu br 38. i zaspala.
Mi smo tad prvi puta spavali u dva kreveta, ali je Lili ujutro veselo trčkarala po stolu između naših kreveta - i šalica za kavu!
Iako je bila mala kao dlan hrabro je krenula sa mnom u šumu i nakon toga nas sve osvojila.
Njezin stari vlasnik došao je prvom prilikom na kavu da mi donese rodovnicu. Zvao se Vladislav, bio je mađioničar i nekada je s cirkusom putovao po svijetu. Kada je ostario živio je od socijalne pomoći u kućici-kontejneru, popunjavajući budžet tako što je po sajmovima djeci prodavao balone, ponekad ih zabavljajući svojim mađioničarskim trikovima, a prodavao je i lizalice, kalendare i svete sličice.
Vladislav je bio teški srčani bolesnik, živio je potpuno sam sa Lilinom mamom Čikitom koju je donio iz nekog cirkusa. Jednoga dana sam primijetila da Vladislava nema - ljudi s tržnice su mi rekli da je umro, no što je bilo sa malom dobrom Čikitom, njegovom jedinom prijateljicom, nažalost nikada nisam saznala!"
Nadamo se da je i ona našla svoju djevojčicu. Možda se djevojčica zove Melita....


 


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK