Menu

Felixov dnevnik - kako sam saznao da perut može hodati

Zapisala: Mia Bašić Stanić

Kada sam tek došao kod svojih Ljudova, nisam bio u baš najboljem stanju, usprkos ljubavi i brizi tete A koja me privremeno čuvala i koja me spasila iz šinteraja. Ne ide preko noći oporavak od šinteraja. K njoj sam došao strašno smrdljiv, s izgriženom njuškicom i krasticama po tijelu. Oprala me Plivaseptom da opere taj smrad i prljavštinu šinteraja s mene, no nakon toga me nije prala dok mi ranice ne zacijele i dok malo ne dođem k sebi. Istu uputu je dala i mojim Ljudovima i rekla im je da imam perut zbog lošeg stanja kože, ali da će to s vremenom proći.
 
Teta A nije znala, a nisu znali ni moji Ljudovi, da to nije perut u klasičnom smislu riječi, nego da se radi o nečemu drugom. Krastice su otpale, ranice su zarasle, ali bome mi je otpala i dlaka na nekim mjestima. Ljudovica je rekla da je podsjećam na njenog brata koji se odlučio sam ošišati, kad je imao 7 godina i to tako da je odrezao samo pola šiški sa škarama na dan fotkanja u školi (druga polovica je ostala duža). Kako je bio krezub, izgledao je kao malo majmunče, a ta im je fotka ostala zauvijek kao uspomena. Tako sam nekako i ja izgledao – krezub, jer su mi počeli ispadati mliječni zubi, mršav, s čubicom i s ćelavim mjestima po nogama i trbuhu. Izgledao sam kao najtužniji, mali,ćelavi majmun na svijetu.
 

Chey 3
Loša (srećom) fotka malog goluždravog pasomajmuna
 
Ljudovica me odvela kod veterinara i gle iznenađenja – saznali smo da to nije ona klasična perut koju riješiš Head&Shoulders šamponom, nego da je to takozvana „hodajuća perut“ tj. cheyletiella, parazit. I da su se cheyletielle skvoteri nacugale, napravile grupnjak na meni i onda odgajale buduće generacije beba cheyletiella na mom nejakom tjelešcu.

Mislim da je ovo pravo mjesto da napišem što su to cheyletielle, kako ih skužiti (jer bome ni Ljudovi ni teta A nikad dosad nisu čuli za to, a ni dosta ljudova kojima su to moji Ljudovi kasnije prepričavali) i kako ih deložirati. Cheyletielloza je dermatitis uzrokovan kožnim parazitom Cheyletiella, koji se još zove i „hodajuća perut“ jer su na nama koji smo imali nesreću da ih ugostimo, vidljive ljuskice kože koje ove ružne bubetine nose. Kod domaćih životinja, najčešće se gnijezde na mačkama, psima i zečevima. Može biti prenosivo i na ljude, sekundarno, pa se na ljudima jave plikovi koji svrbe, slični aknama, a kasnije se mogu javiti i krastice na mjestu gdje su bili plikovi. Jako se lako prenose među životinjama, pogotovo kod mlađih životinja, zato i nije čudo da su se nastanile i na meni, jer sam ipak bio u šinteraju s hrpom drugih pasa. 

E sad, sigurno se pitate kako uopće možete primijetiti da vaš pas, maca ili zeko imaju cheyletielle. Simptomi mogu biti slabiji i jači. Moji su Ljudovi primijetili da mi je otpala dlaka i da se perut nikako ne povlači s mog tjelešca, a počeo sam se i češati, što je znak da su me baš napale i da je to već postao malo ozbiljniji problem. Još neke kožne bolesti imaju slične simptome, tako da je najbolje da odete kod veterinara koji će onda vjerojatno zalijepiti ljepljivu traku na dlaku da uhvati parazite i onda pogledati pod mikroskopom. Ako su u pitanju cheyletielle, na mikroskopu će vidjeti ovo:


Baš su ružne, zar ne? 
 
Najčešće se liječi primjenom ampule na kožu, veterinar će odrediti koju ampulu treba koristiti i koliko često, ovisno o vrsti životinje na koju se stavlja, starosti i težini – meni su stavljali Stronghold svaka 2 tjedna, otprilike 3 puta, dok ih se nismo u potpunosti riješili. Kad je Ljudovica tek saznala što mi se dogodilo, jako se zabrinula, grlila me (usprkos bubama skvoterima!) i mazila. Rekla je da neće dati glupim bubetinama da me popapaju i da će mi svejedno i dalje davati puse. Onda smo sjeli u auto, zakačila me za pseći pojas za vožnju i nazvala Ljudova. Rekla mu je da će morati zapaliti cijeli stan bacačem plamena da potamane bubetine. Tek sam se tada i ja zabrinuo, srećom, bez razloga. Ipak, morali smo napraviti cijelu akciju doma – očistiti cijeli stan, pošpricati ga Biokillom (zelenim, nikako plavim jer je otrovan za pse; možete ga kupiti u Pet Centru), oprati sve moje igračke i dekice, kauč…baš sve. Kako sam bio mali, Ljudovi nisu htjeli špricati veš i kauč Biokillom, pa su pomiješali par kapi ulja eukaliptusa sa sodom bikarbonom, to su kroz sito posuli po svojim madracima, kauču i tepihu, ostavili da odstoji cca sat vremena i onda usisali. Također su nakapali par kapi ulja eukaliptusa u mašinu za pranje veša, u odjeljak s deterdžentom, po deterdžentu, kako bi na prirodan način dezinficirali odjeću i posteljinu.


16938652 1387198781354369 9061809793864540893 n
Kao što vidite, Ljudovica je održala svoje obećanje

Eto, ako nikad prije niste čuli za cheyletielle, jednu vrstu buba skvotera tj. parazita, molim vas da obratite pažnju na to jer bome nije ugodno kad nešto hoda po tebi i gricka te, a ti si mali i ne shvaćaš što se događa. Pazite na svoje pse i nemojte odgađati odlazak veterinaru ako prepoznate neki od simptoma. Možda u pitanju neće biti cheyletielle, ali ima puno drugih buba skvotera koje se mogu nastaniti na nama i napraviti od nas ćelavce s ranama od češanja. Naravno, uz liječenje i praćenje uputa veterinara, brzo ćemo se oporaviti i opet biti zdravi i veseli. Moram samo, za kraj, naglasiti da nije svaka perut parazit tj. cheyletiella i da nikako ne stavljate ampule na nas i liječite nas bez dijagnoze. Obavezno prvo provjerite kod veterinara, dijagnosticiranje je jednostavno i nije skupo. 


16387917 1353447588062822 7949627217685602192 n
 
Pusa, Felix

Pasji život™

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.
back to top
The most visited gambling websites in The UK