Menu

Pripisujemo li psima frustracije koje nas same muče?

Napisala: Ana Marija Šir

Jedna je poznata hrvatska kolumnistica izjavila da su za nju selidbe mala smrt.
Za mene su, bit ću iskrena, sve samo ne to.
Još me manje uzbuđuju gradnja kuće, razgovori s bilo kim čija profesija počinje s ‘geo’, građevinske dozvole i vrtlari koji su imali taj peh da im je, ako je vjerovati komentarima na portalu emajstor, majka preminula čak četiri puta tokom protekle dvije godine, pokoj joj duši.
Ogromna smo obitelj i sve nas je više, život u gradu nam je dosadio, tako da je odluka o gradnji kuće u Brdovcu bila sasvim logična.
Život na dvije adrese postao je naporan, dvostruke režije bacanje su novaca, a s obzirom da mrzimo kredite, shvatili smo da nam je najbrži put da si priuštimo kuću iz snova upravo prodaja stana.
Što znači da smo dok traje gradnja jedan period bili prisiljeni živjeti u ovom drugom stanu, podstanarskom. Stanodavka je divna i topla osoba, no usprkos tome tri psa u stanu ipak nisu mogla doći u obzir.
Što sad?
Ipak se ovdje radilo o malo konkretnijem vremenskom periodu.
Kontaktirala sam jednog od svojih najsposobnijih Facebook prijatelja i zatražila pomoć u potrazi. Naime, do tog poteza nisam imala sreće.
Osjetljiva sam na izigravanje žrtve u svrhu pregovora.
Kad rečenica počinje s ‘to je dugo’, ‘nisam sigurna’ ili bilo kakvim objašnjavanjem kako je to nadljudski napor, obično ne dočekam ‘ali’ premda znam da nakon njega slijedi velikodušno prihvaćanje moje bezobzirne ponude.
Dodatno sam iziritirana kad se radi o ljudima koji često napominju kako im fali novaca.
Moj sposobni FB prijatelj u samo jednom inteligentno sročenom statusu riješio problem na način da su mi se javile čak tri izrazito simpatične osobe.
Jedna od njih je Gloria Malin i tu za mene potraga prestaje jer ipak imam povjerenja u ogromno znanje o psima.
U tom trenutku kod nje se nalazilo 47 pasa.
Ona je majka malog djeteta, na znanje svim princezama koje se rješavaju psa pri prvom izostanku mjesečnice jer one to sirote neće moći.
Beba, čopor pasa, poneka mačka i žena koja si ne stvara previše problema nepotrebnim pitanjima i izvoljevanjima.
U jednom telefonskom razgovoru smo sve riješile.
Ona je svojim znanjem i iskustvom garantirala da će psima biti dobro u internatu, kako ja to volim zvati.
1913EDF0 0F58 4C8D 8969 F8E7C8778665
Oberon
Dobro znajući da će se mali prgavi Oberon trenutno smiriti kad ugleda bernardince, shvaćajući da je Šapica terijer i kako se točno treba postaviti kad krenu promjene raspoloženja.

28CB82F1 E2AB 4EA1 89CD CDE206BDD160
Šapica

Gloria pse ne razdvaja.
Naime, kao i kod djece, zakon čopora je čudesan, a psi beskrajno pametni.
Vrlo se brzo prilagođavaju novonastaloj situaciji, a fotografije i video snimke to pokazuju.

1881ED69 F27A 41F4 B103 FCCB2DD53620

Zadivljena sam koliko je sve lako kad netko hladne glave drži situaciju pod kontrolom. Ujedno sam smirena i više me ne muči grižnja savjesti koju sam osjećala pri pomisli što sam se morala na neko vrijeme odreći pasa.
Psi su sada bogatiji za iskustvo života u velikom čoporu, što i meni jako puno znači, jer nakon toga mogu biti samo prilagodljiviji i poslušniji.
A dobro je i znati da prečesto nemamo dovoljno povjerenja u naše zvijeri. One mogu puno toga, jednostavne su i uglavnom smo mi ti koji im pripisujemo frustracije koje nas same muče.


KOMENTARI

Share
back to top