Menu

Čokolatini za pse - a možda i ne samo njih.....mmmm...

    Odavno znam da čokolada nije dobra za pse. Budimo realni, na Žarkovici nikad nisam ni vidjela čokoladu, a kamoli probala,ali otkako sam udomljena, susretala sam se s tom mirisnom slasticom, jer je apsolutno nemoguće, uz dvoje djece i proždrljivu Lanu, ne znati što je čokolada i kako miriše.

Miriše slasno, a takvog je i okusa. Kako znam? Pa, na moj prvi Božić u novom domu, Lana je spakirala poklone i stavila ih ispod bora. U njima su bile čokolade i jednostavno nisam mogla odoljeti. Da, raspakirala sam tuđe poklone i pojela ih. Znam da to nije bilo baš lijepo od mene, ali tako su primamljivo mirisale... A tek okus... Lana se jako prepala, jer je čokolada, u većim količinama, opasna - pa čak i smrtonosna za pse, o čemu više možete pročitati ovdje.

U zadnje 4 godine sam uspjela, tu i tamo, ukrasti koji čokoladni keks, ili malo pahuljica koje bi djeca ostavila iza doručka, ali ništa toliko značajno, a ni ukusno kao te dvije čokolade.

Nedavno sam, sasvim slučajno, naletila na članak o zdravoj zamjeni za čokoladu i shvatila da i psi to mogu jesti, kao i ljudi. Tu se rodila ideja o "čokoladnim" pralinama za pse, ili na dubrovačkom ČOKOLATINIMA.

ROGAČ je zimzelena biljka iz porodice mahunarki, a u ljudskoj prehrani se koristi već nekoliko tisuća godina. Porijeklom je s Mediterana i najbolje mu paše blaga, mediteranska klima, iako se uzgaja po cijelom svijetu. Umjesto kakaa, našu (zdravu i sigurnu za pse), čokoladu ćemo napraviti od rogača.

Za samu čokoladu će vam trebati samo dva sastojka:

MLJEVENI ROGAČ i KOKOSOVO ULJE (u tekućem stanju):

aviary image 1611575897123

Pomiješajte u jednakom omjeru u multipraktiku dok se ne sjedine:

 aviary image 1611575849491

Smjesu izlijte u silikonske kalupe za čokolatine (svaku posudicu napunite do 1/3, ostalo ostavite prazno) i stavite na 10 minuta u zamrzivač:

aviary image 1611575817878

Punjenje za čokolatine možete napraviti od bilo kojeg mesa/ribe/iznutrica/povrća (a ako radite za sebe - voća ili oraščića ;))

aviary image 1611575865956

Mi smo skuhali junetinu, tripice, jetricu i batat i samljeli u multipraktiku:

aviary image 1611575835098

Tu smjesu stavimo u kalupe za praline, na već izlivenu i stvrdnutu čokoladu.

Napunimo do 2/3 i prelijemo ostatkom čokolade do vrha. Ostavimo u zamrzivaču još sat vremena da se dobro stisnu, jer ih je tako lakše vaditi iz kalupa.
Spremni su za konzumaciju kad omekšaju.


Meni je sasvim jasno da nema svatko silikonske (a ni od nekog drugog materijala), kalupe za čokolatine. Zato sam smislila i alternativnu verziju čokolatina. Za njih će vam trebati:

3/4 ŠALICE MLJEVENOG ROGAČA

1/3 ŠALICE KOKOSOVOG ULJA U TEKUĆEM STANJU

1/3 ŠALICE MEDA

1 ŽLICA KIKIRIKI MASLACA

aviary image 1611575880504


Sve sastojke dobro izradite u multipraktiku dok se smjesa ne sjedini u ljepljivo, masno tijesto:

aviary image 1611565209551

Trgajte komadiće tijesta, prstima ih stanjite u disk i na svaki stavite punjenje za čokolatine:

aviary image 1611575651863

Zatvorite disk i oblikujte kuglicu. Svaku kuglicu uvaljajte u kokosovo brašno.

aviary image 1611575780134

Za konzumaciju su spremni odmah:

aviary image 1611575692814

Pratite nas i dalje na fb stranici Pasji život i fb stranici Larina kuhinja. U sljedećoj epizodi vam donosimo recept za pasje palačinke.

aviary image 1611575747984

Pusa, Lara

Recept osmislila: Lara
Priču ispričala i čokolatine napravila
: Lana KodžagaVAŽNO!

Neki psi reagiraju na novu vrstu hrane, može se javiti povraćanje, proljev ili alergija. Ukoliko smatrate da je vaš pas osjetljiv, popričajte s veterinarom. Preporučena dnevna doza je 1-2 slastice za male i 2-3 za velike pse, ovisno o veličini čokolatina. Ukoliko date više od preporučene doze, smanjite količinu hrane u dnevnom obroku, kako bi vaš pas ostao na idealnoj tjelesnoj težini, a samim time i zdrav - naravno, podrazumijeva se da psi s dijabetesom ne smiju jesti med.

Čokolatine čuvajte u hladnjaku do 7 dana. Možete ih zamrznuti na 3 mjeseca.


Ukoliko vam se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijelite na društvenoj mreži!


Pasji život™
Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - međutim, ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.


KOMENTARI

Share
back to top