Menu

Larina kuhinja - riblja torta za osjetljive pse (i za mace, ali nemojte to pričati okolo)

Sjećate se Lukše iz prošle epizode? Onog koji nas je čuvao kad su nas ukućani ostavili i pošli na odmor? E pa njegov pas (koji se zove Barf i s kime volim šetati) je nedavno proslavio treći udomidan uz našu rođendansko/udomidansku tortu od puretine, janjećih i telećih iznutrica i povrća. Kaže da mu je odlična.
Sretan ti treći udomidan, Barf i nadam se da si mi ostavio komad torte...

IMG 1464


Ali, danas vam nećemo otkriti recept za tu tortu, već za onu od ribe, koju sam osmislila za mačke moje drage prijateljice Tihane i za Rujaninu Joy za koju se u međuvremeno ispostavilo da nema gastritis već je alergična na goveđe i pileće meso.

Inače, Tihana i ja smo se upoznale na Žarkovici, prije mnogo godina, i dan danas mi je jako drago kad je vidim. Ovu tortu, naravno, mogu jesti i psi. Ja, recimo jako volim ribu (ali ja volim sve, pa nisam neko mjerilo), a Rujanina Joy od kada je na ribi i ribljoj klopi više uopće nema problema – stoga ako i vaš pas ima gastritis, možda da isprobate ribu/riblju hranu zato što je riba (pogotovo bijela) hipoalergena. Tako kaže Lana, ona je pametna, a kažu i neki veterinari.

Dakle, za rođendansko-udomidansku riblju tortu će vam trebati (količinu ćete odrediti sami, prema veličini kalupa za tortu i veličini vašeg psa):

BIJELA RIBA - po izboru. Nama je najdraži oslić jer se lako čisti, a imate ga za kupiti i zaleđenog.

POVRĆE- koristili smo mrkvu i tikvicu


AGAR AGAR- alga u prahu koja se može kupiti u trgovinama zdrave hrane


KOKOSOVO BRAŠNO


SPIRULINA U PRAHU

Kokosovo brašno i spirulinu također možete kupiti u trgovinama zdrave hrane.

Ribu i povrće skuhajte i sve skupa dobro sameljite u multipraktiku. Što je smjesa sitnije samljevena, torta će biti ljepša i ljepše će se rezati. Odvojite onoliko juhe (u kojoj se riba kuhala) koliko će vam trebati da napunite kalup za tortu.

IMG 1470


Prebacite smjesu u kalup za tortu. Agar agar otopite u malo hladne vode (količinu praha odredite prema količini juhe, za naše torte stavljamo dvije čajne žlice na pola litre vode), ulijte u vrelu juhu i kuhajte 3-4 minute stalno miješajući. Zalijte juhom smjesu u kalupu za tortu. Dobro promiješajte i ostavite nekoliko sati da se stisne. Poželjno je kalup za tortu izvana obložiti folijom, da tekućina ne izlazi van, dok se ne stisne.

IMG 1469

Kad se smjesa stisne, možete napraviti glazuru.

IMG 1467
U pola litre vode uspite 1,5-2 žlice kokosovog brašna, kuhajte miješajući i kad uzavri ubacite agar agar otopljen u malo hladne vode.
Kuhajte 3-4 minute pa zlijte na veliki, ravni tanjur i ostavite da se stisne.

IMG 1471
U drugu polovicu ubacite malo spiruline u prahu (količina ovisi o intenzitetu boje koju želite) i dobro promiješajte.
Izlijte na tortu i ostavite da se stisne - do tada tortu ostavite u kalupu.


Kad se glazure stisnu, izrezujte kalupima za kekse oblike i boje po želji i slažite na tortu, koju ste prethodno izvadili iz kalupa.

IMG 8643 2
U slučaju da nemate agar agar pri ruci, možete umjesto njega koristiti i goveđu želatinu, ali želatina nije toliko stabilna kao agar agar i topi se na nižoj temperaturi, pa je ne bih preporučila ljeti, a ne morate se truditi ni s glazurom, jer vam najvjerojatnije neće uspjeti - osim toga, morate imati na umu da goveđa želatina može prouzrokovati alergijsku reakciju kod psa koji jede ribu radi alergije na ostale životinjske proteine....

Ni Čupko ni ja ne znamo kad su nam rođendani, ali svake godine dobijemo tortu za udomidan. A znate li što je najbolje od svega?
Ova torta je kompletan obrok za pse( ili mačke, ali psst! - ovo je ipak portal o psima).

Ukoliko napravite neki od specijaliteta po našem receptu, obavezno nam pošaljite slike na našu stranicu Larina kuhinja ili Pasji život Rujane Jeger u inbox.
Čitajte nas ponovo za dva tjedna. Do tada, veliku pusu vam šalje ekipa Larine kuhinje.

lara potpis

Zamislila: Lara
Zapisala i kuhala: Lana Kodžaga


VAŽNO! Neki psi reagiraju na novu vrstu hrane, može se javiti povraćanje, proljev ili alergija. Nove vrste hrane treba uvoditi postepeno. Ukoliko smatrate da je vaš pas osjetljiv, popričajte s veterinarom. Torta opisana u ovom receptu je kompletan obrok i daje se umjesto uobičajene hrane za pse. Količinu hrane u obroku prilagodite tjelesnoj težini vašeg psa. Tortu čuvajte u hladnjaku najviše 3 dana.


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK