Menu

Larina kuhinja - cici mici na šibici :)

Bila su to plodna dva tjedna...

Lani je popustila koncentracija, djeca su se razboljela (sad su srećom, dobro), pa je rjeđe pazila na mene i na ono što ja radim. A ja ne bih bila ja da ne izvučem sve što mogu iz te situacije.

Pa krenimo redom...

Drpila sam cijelu porciju, Čupkovu porciju masnog, goveđeg Hermann BARF-a. Moj cimer je taj dan odlučio živjeti od ljubavi, samo je pomirisao Hermann BARF u svojoj zdjelici i otišao. Lane nije bilo u blizini i ja sam, dakako, iskoristila priliku. Kako mi je dijagnosticirana insuficijencija gušterače, masno ne smijem jesti. Nažalost, to sam učinila dan prije redovne kontrole gušterače, pa je nalaz bio loš. Taj dan sam ostala bez večere i poslastica.

Zatim sam našla nešto smrdljivo pored smeća. Trebalo mi je točno tri sekunde, dok smo se rješavali vrećice s mojim govancem, da nanjušim, lociram i progutam tu predivnu, ekstra smrdljivu, neidentificiranu masu. Lana me zabrinuto promatrala satima, jer, zamislite samo, u našem gradu ima otrova po ulicama. Da, dobro ste čuli, zli ljudi truju životinje.

Pa kost... već u stanju raspadanja, slasna i velika, čekala je baš mene na ulici. Ne znam bih li nju uopće uračunala, pošto je na kraju nisam ni pojela. Nisam je mogla odjednom progutati, Lana je vrištala „fuuuuuj toooo!“, a ja se nisam dala sve dok mi silom nije otvorila njušku i oduzela mi plijen.

Poslije toga leća... potpuno bez mesa i s puno luka i ostalog povrća. Da vam budem iskrena, nije mi se baš svidjela, ali bila je na stolu i bila je bez nadzora, a to znači da je moja.

Pola pleha sirovih psećih poslastica... koje su čekale svoj red za pečenje. Lana je tad stvarno bila poludila, poslala me na mjesto, ignorirala me satima i oduzela mi više od pola večere, što me najviše pogodilo.

12 psećih kolačića (onih što preporučamo 1-2 dnevno), lijepo zapakiranih, skupa s celofanom. Danima nakon toga nisam dobila poslastice.

I šećer na kraju, šlag na torti, ono naukusnije što sam pojela - hrpa ljudskog.... Dobro, nisam pojela baš cijelu hrpu, nisam ni pola, ma ni trećinu, taman sam počela, kad sam čula Lanu kako urla, spominje mi mamu (koja nije ništa skrivila), muške i ženske spolne organe i neke svece. Čupka je, jadnička, uhvatila taman kad je htio liznuti (to pseto stvarno nema sreće), odvukla ga i vezala za drvo, a onda meni nasilno čistila njušku, zube i jezik smrdljivim vlažnim maramicama. Jedva sam se riješila tog jezivog okusa u ustima.

Naravno, nabacila sam dva kila, pa sam opet na dijeti, poslastice su mi zabranjene (Čupko ih uredno jede, što je jako okrutno prema meni) i dobijem dva mizerna obroka dnevno. Hrana je dobro sakrivena. Unatoč mojoj nesretnoj sudbini, jadu i gladi, odlučila sam napraviti poslastice i podijeliti recept s vama s nadom da će se Lana smilovati i dati mi barem jednu.

larazutikeks


Trebat će vam:

 • 250 grama mesa po vašem izboru (preporučam da od toga bude 125 grama jetrice) plus komadić jetrice za glazuru

 • 10 velikih žlica zobenih ili pirovih pahuljica

 • 2-3 velike žlice kikiriki maslaca

 • 1 velika žlica chia sjemenki

 • ½ velike žlice spiruline

 • kurkuma

 • 1 manja mrkva

 • 1 ½ žlica kokosovog brašna

 • 2 vrećice goveđe želatine

 • štapići za ražnjiće

Sameljite pahuljice i sjemenke u multipraktiku, uspite spirulinu, dodajte meso, povežite kikiriki maslacem i tijesto je gotovo;

Slika 2 sirovo tijesto

Ukoliko je previše suho, dodajte još kikiriki maslaca, a ukoliko je gnjecavo, dodajte još malo zobenih/pirovih pahuljica.

Slika 3 rezanje keksa

Razvaljajte na otprilike 0.5-1 cm debljine, izrežite velike krugove (možete i većom čašom), umetnite štapiće u tijesto i pecite na 100-150 stupnjeva dok ne budu skroz tvrdi.
Slika 4 sirovi keksi na tapiu

Kad su keksi pečeni, dobro ih ohladite (poželjno je da prenoće u hladnjaku).

Slika 5 gotovi keksi
Za ove keksiće sam osmislila dvije glazure:

 • - za žutu glazuru skuhajte komadić jetrice u 2 dl vode, naribajte mrkvu i sve sameljite štapnim mikserom. Dodajte malo kurkume kako bi bila žuta. Sa strane otopite vrećicu želatine u 5 žlica hladne vode i kad se stvrdne, dodajte je vrućoj glazuri. Miješajte dok se želatina ne otopi:
 • Slika 6 glazura
 • - za bijelu glazuru umiješajte kokosovo brašno u 2 dl vode, zagrijte smjesu i umiješajte želatinu na isti način kao i za žutu. Keksiće uzmite za štapić i umočite u glazuru. Ostavite da se ocijedi i stvrdne. Po potrebi možete ponoviti postupak (ali tek kad se prvi sloj glazure stvrdne) kako bi boja bila intenzivnija. Kad se glazura stisne, spremni su za konzumaciju.

Slika 7 cijeenje


Ove slastice su probali svi psi u našem susjedstvu i oduševljeni su. Ja pogotovo, a vidim da ni izbirljivom Čupku nisu mrske.

Slika 8 gotove slastice

Dvonošci dragi, nadam se da ste zadovoljni receptom i da ćete barem pokušati napraviti ove poslastice za svoje četveronošce. Čitamo se ponovo za dva tjedna. Puse od ekipe Larine kuhinje.


lana Lara
Recept osmislila: Lara
Zapisala i ispekla: Lana Kodžaga


VAŽNO:
Neki psi reagiraju na novu vrstu hrane, može se javiti povraćanje, proljev ili alergija. Ukoliko primjetite nešto od toga, porazgovarajte s veterinarom. Preporučena dnevna doza je 1 poslastica. Ukoliko date više od preporučene doze, smanjite količinu hrane u dnevnom obroku, kako bi vaš pas ostao na idealnoj tjelesnoj težini i samim time i zdrav. Poslastice opisane u ovom receptu čuvajte u hladnjaku najduže 5 dana u limenoj ili keramičkoj posudi ili papirnatoj vrećici.


Ako vam se sviđa ovaj tekst, slobodno ga podijelite na svojoj društvenoj mreži!

Pasji život™
Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK