Menu

Blues za moju žutu - Petra Puvača

Napisala: Petra Puvača, Udruga za zaštitu životinja Sedma od Devet

Tužno, bijesno, jadno, bespomoćno, poraženo.
Cijeli život uživaš u slikama mitoze da bi onda jedan dan poželio da ju nikada nisi vidio.
Da si glup, da ne razumiješ, da te lažu, da nije istina.
Ali je, to su metastaze koje niču iz dana u dan i tvog psa uništava rak.
Onaj najgori.

Jedno jutro ili podne, ovisi koga se pita, zvonio mi je mobitel, pisalo je Erwin (moj bivši s kojim sam vrlo vrlo nedavno prekinula i demonstrativno se zarekla da neću razgovarati s njim ikad više) i javila sam se jer sam znala da je neko sranje.
Sranje je bilo 7 štenaca u kutiji, krpe i možda ispod mrtva mama.

Nije bilo mrtve mame, samo je kutija bila teška i u kutiji među silnim buhtlicama koje se, naravno, smrzavaju (jer prosinac je u prosjeku dosta hladan, a ovaj je dan bio i mokar i hladan iako ne postoji dobar mjesec niti dan za izbacivanje legla, nego kastriraj svoju životinju neodgovorni idiote) bila je jedna pametna žuta buhtlica. I nakon pregovora i potpisivanja ugovora s vragom (koji se inače odaziva i na gospođo Puvača) Annika je stigla.
Ostalo je povijest, rekli bismo.

krevetarka

A i kupili bismo veći krevet, pošto te iz starog tvoj vlastiti pas u toku noći izgura.

I to je uistinu jedino što mogu reći protiv svojeg psa. Sve ostale «mane» su ili moje greške u odgoju kao npr. ako nešto želiš, a ne možeš sama uzet pilji u to što želiš i laj dok to ne dobiješ (jep, bravo Petra sjajan zajeb za do kraja života) ili greške gore spomenutog vraga kao npr. bravo Annika samo ti laj neće se nama nitko po stubištu šuljat" (ali mama pas će lajat i u 3 ujutro jer ne zna na sat, a onda ćeš na mene urlat da ju ušutkam) samo ti laj Annika bravo. Ok možda sam našla još jednu manu, selektivan sluh jer kad recimo imam keksić sve sluša. Ili sam to opet ja možda zajebala... hmmm....

Ja se malo zafrkavam, ali velik dio Annikne osobnosti i karaktera je obilježen njenom inteligencijom i pronicljivošću (čime dosta odskače od one kakav gazda takav pas ;). Znam da su svima nama naši psi baš najbolji na svijetu i znam da će mnogi odmahnut rukom kad ovo pročitaju, ali Annika je zbilja posebna i stvarno sam imala neopisivo mnogo sreće što se mogu nazvati njezinom.

Annika je prve štence iz azila u svoj dom primila odmah nakon što se  prvi puta cijepila - dakle, sa svojih nekih 4 mjeseca i nikad nije stala. Annika je i razlog zašto sam ja počela onako «službeno» i ozbiljno volontirati i ona je kriva što sam na kraju i osnovala «Sedmu od Devet»

opet stenci
...uvijek neki štenci na koje treba paziti!

Ona je u svoj dom primila i iz njega, uglavnom sretno - ispratila stotinjak pasa. Bile su tu i kuje sa štencima čije je napade mirno trpjela kao da je znala da one to ne misle ozbiljno i s čijim se štencima na kraju i igrala, štenci bez majki koji su se zalijepili za nju a ona ih je odgajala, bolesni štenci s parvom nad kojima je bdjela, bila je tu naravno i Aguila koju je trebalo naučiti da se opusti, a ne smijemo ne spomenuti i Čoksija kojeg se nikad nije uspjela riješiti.

oslonac
Annika i Čoksi

Ona je dadilja, donor krvi, ma čudo od psa koje nikada nikome nije nanijela bol (uključujući Neru, štakoricu moje prijateljice koja je pala u Maksiću, pa se Nera dala u bijeg, pa je Annika krenula u search and rescue misiju, pa sam ja u panici gledala Željku kako u panici gleda Anniku, kojoj iz usta samo viri Nerin rep i koja ju je - vjerovali ili ne - potpuno neozlijeđenu, iako dosta slinavu - pustila na komandu, pa smo Neru i sretno ulovili).

To je moja Annika, moja debela, moja cura, moja žuta guzica, moja žuta.

annika
Moja najbolja prijateljica

Moj pas, kojeg bez obzira na stotine koje sam spasila i koje smo spasile zajedno, ne mogu spasiti. Moja najbolja prijateljica koja mi svojim pusama nije dala da plačem za bilo čime je sada razlog mojih suza. I bijesa.

Nazvala me moja veterinarka dr. Slave i rekla puknuo je tumor na slezeni. Krvari. Ja sam rekla kaj je to onda za uspavat sad. Ona je pitala jel znam o kome priča. Pa da ona mačka od jutros kaj je došla kaj je kao prehlađena, al' zapravo ima panleukopeniju i ne znamo hoće li se izvuć'.
Slave kaže ne. Annika.


Ja se bome ne sjećam, al' vjerujem kad kaže da sam 3 puta pitala jel moja Annika, moj pas Annika?

dali smo krv i cekamo jel treba jos

Annika čeka da se vidi treba li pacijent novu donaciju krvi....

Jer moj pas je super kul, savršeno zdrav, dao krv prije skoro mjesec dana i to poštenu dozu 4,5 dl - preživio bog te pitaj koliko sojeva parva u vlastitom stanu. Kak' bi moj pas mogao imat rak. To se događa nekom drugom. Tamo negdje. U Americi recimo, oni vole imat tumore i razglabat o tome.
Annika voli kopat' rupe i valjat' se u govna, ok - voli i jest' govna, i jest' i valjat' se istovremeno, ali u svakom slučaju ništa vezano uz rak.


Pogotovo ne neki na slezeni koji bi bio toliko velik da bi puknuo i u kratkom roku omogućio litri krvi da isteče.
Još manje s tim nekim rakom koji je već metastazirao na cijelu jetru tako da nema smisla odrezat neki komad pa da je ostalo čisto, jer nema ostalog.

Rakom koji se zove hemangiosarkom (tko to uopće može izgovoriti) kojeg opisuju kao najzloćudnijeg i najagresivnijeg i koji ubija u roku od par dana do maksimalno 3 mjeseca.
Jebenim rakom za kojeg čak ni jebeni ameri (koji vole pokušavat' čuda) ne preporučaju kemoterapiju jer nema znatnog produženja života, ali kvaliteta života zato pada i to znatno.

Aguila je imala rupturu žučovoda uslijed nekroze tkiva, uslijed toga da ju je neki idiot pretukao. Pa se Petra zainatila i družila sa svojim prijateljem doktorom Guglom i maltretirala svoje drage veterinare dok nismo došli do toga da je Aguila prvi (a možda i još uvijek jedini) pas kojem je preseljen žučni mjehur direktno na dvanaesnik i koji eto sretno živi i dalje, iako je smrtnost u prvih 2 tjedna od operacije 90%. Joker je mačak koji je izgledao mrtav kad je došao, pa je ostao slijep i bez jednog oka, al' smo mu pokrpali slomljene čeljusti i bio je dobro. Dok nije grunula leukemija. Priča se ponavlja, Petra, dr Gugl, maltretiranje veterinara, mačji interferon iz Italije i Joker je već godinama živ, zdrav i debeo mačak. Mirko je sretan u Nizozemskoj. Sve neka čuda i neki hepiendovi pasa i mačaka koje su drugi otpisali.

A sad kad je moj pas bolestan, sad kad nama treba neki super kul eksperimentalni potez ili lijek, e sad je doktor Gugl odjednom dosta kejvovski* raspoložen, odbrojava dane i šamara ne baš zabavnim činjenicama.

Hemangiosarkom je tumor endotela (unutarnja strana) krvnih žila. Postoje tri tipa dermalni (na koži), hipodermalni (pod kožom) i visceralni (slezena, jetra, srce). Annika naravno ima dva tipa, čisto da ne bude dosadno, visceralni i hipodermalni. Generalno da shvatite moju depresiju dovoljno je da uguglate hemangiosarkom i sve će vam biti jasno.

Ali ne bi ja bila ja da se pomirim sa dijagnozom. A ne.

usi
Novi režim prehrane?

Kao prvo odmah novi režim prehrane. Izbačeni ugljikohidrati osim par povrćki poput brokule, tikvica i celera i peršina (koji sadrže kul spojeve koji pomažu u borbi s rakom, a bome i dobra su prevencija) i sad brijemo na ketogenu dijetu. Annika je čudnovata pa nije fan sirove hrane što malo komplicira stvar je su recepti za sve keto dijete osnovani na sirovom mesu, ali sad je nešto kao počela jest Hermann Barf pa mi je značajno lakše jer kombiniram barf s kuhanom (što se znam ne bi smjelo raditi, al nisam li već rekla da je mlada dama dosta poseban pas pa nemam puno izbora). Keto dijeta vuče temelje u teoriji da do tumora dolazi zbog mutacija u mitohondrijima uslijed promjena u staničnom disanju i načinu na koji metaboliziraju hranjive tvari i stvaraju ATP. Ideja keto dijete je sniziti glukozu koju tumorske stanice trebaju više nego normalne, istovremeno malo podižući razinu ketona dovoljno da zdrave stanice mogu normalno funkcionirati.

E onda osim keto dijete (ponovno napominjem da sam manijak), tu je i ulje podlanka (jer ulje lana oksidira vrlo brzo što znači da je većina boce potpuno beskorisna, baš kao i sjemenke koje nisu friško smljevene) pomješano sa kozjim (jer prema tradicionalnoj kineskoj medicini kravlje mlijeko i prerađevine nisu poželjne u prehrani, a u keto dijetu smo iskombinirali i prehranu po kinezima) sirom jer sir nešto nešto ulje nešto nešto super protiv raka.

Onda imamo i Trementes versicolor iliti Turkey tail iliti I'mYunity (al ne baš taj proizvođač jer za Anniku bi mi trebalo 585 dolara za mjesečnu dozu koje uz najbolju volju nemam osim ako netko nije zainteresiran za moj bubreg možda?). E ta je gljiva kao ful kul i Penn state je radio istraživanje (koje je ok, naručio taj skupi proizvođač, al' Penn state je dovoljno važan da baš ne lažira istraživanja) koje je pokazalo da su psi sa hemangiosarkomom živjeli do 180 dana duže u usporedbi s onima bez gljive. Tako da turkey tail navijamo za tebe.

Onda imamo MSM koji ima jako kul dugo ime koje opet može izgovorit dvije i pol osobe (ovih pol sam ja), a koje je jaki antioksidans i sve to nešto nešto radikali, rak, trenutno me boli briga i mazala bi ju sa senfom samo da mi netko kaže (a dr.Gugl potvrdi) da pomaže.

Onda imamo Cordyceps i Reishi gljive koje nabrijavaju imunitet i pomažu s općim stanjem i borbom protiv raka...
Onda imamo Silimarin koji pomaže jetru...
Pa imamo i tri homeopatska pripravka (koji su najkompliciraniji za davat')...
Pa ubacujemo u klopu kim, sjemenke konoplje, češnjak, još malo prešina i celera...
Pa imamo i Stasis breaker koji je mješavina čuda i čudesa biljnog podrijetla kojeg nam je prepisala i dala naša Katarina Žumbar (dr. vet. med s holističkim pristupom) koja nam je dala i prehranu prema tradicionalnoj kineskoj medicini i koja nas pika iglama (mislim na akupunkturu, a kad kažem nas naravno mislim na Anniku koja to moram priznat jako dobro podnosi).
E da - i naravno ulje kanabisa (s kojim sam možda koji put u pokušaju pogađanja prave doze pretjerala i pritom slučajno urokala psa do te mjere da je vjerojatno vidjela i neke druge dimenzije)...

nos moj

Dakle pas dobija apsolutno sve moguće i nemoguće na ovome svijetu.
A ovo govno i dalje metastazira.
Kvrge rastu.
Annika umire.
A ja ludim.
I pitam se stalno jedna te ista pitanja:


Jesam li pretjerala? Mučim li ju sa svim tim praškovima i kapsulama? Koja je definicija kvalitete života? Hoću li fulati trenutak i uspavat ju prerano ili prekasno? Ima li to sve smisla uopće kad je kraj neizbježan? Kako da svu tugu, bijes i jad sakrijem od psa koji u svakoj svađi zna tko se brani, a tko napada i koga treba tješiti? I je li uistinu bolje znati da se bliži kraj naspram onog da netko naprosto umre?

Svaki dan dio mene umre zajedno s njom. I glupo je pokapati živog psa. A još je gluplje gledati ju kako propada. Još je gluplje kada sam sebi želiš dati neku nadu. Još je gluplje kad ti ju veterinar želi dat' jer ti je veterinar i frendica pa pokušava bit' frend i utješit' te pošto cmizdriš zato što znaš da te samo tješi. I najgluplje je ne nadati se jer želiš vjerovat' u čuda, ali te istovremeno strah da se ne uljuljkaš u tu nadu i samo se jedan dan probudiš i nje više nema.

annika i ja na televizor

Plava i žuta u mladim danima....

Žuta umire, a plava ludi.

Vidjet ćemo tko je pametniji, tko će popustiti prvi.
(bojim se da će na kraju ipak glupi rak ispast' najpametniji)

*mračno, poput glazbe Nicka Cavea:
Pasji život™
Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK