Menu

Riba za pse?! O da!

Napisala: Rujana Jeger

„Mačka jede ribu a pas meso!“


Jeste li i vi od onih koji vjeruju u ovaj „truizam“?

Sjećam se kada mi je jedan veterinar rekao: „Mački nikada nemoj davati mlijeko a psu kosti!“ - bila sam šokirana....jer naravno da je prvo što čovjek napravi kada želi nahraniti napuštenu macu a nema pri ruci ništa drugo – dati joj mlijeka. Isto tako, teško je izboriti se s gostima na roštilju koji ne razumiju kada ih se zamoli da ne bacaju psima kosti.

E pa tako je i s psima i ribom – naravno da ima pasa koji ne bi pojeli ribu, no obično se radi o sirovoj ribi - kuhana, pečena ili sušena je već druga stvar!

Moji obožavaju kuhanu ribu, na moru roštilj gledaju kao da je kino (5D!), ubijaju se u dehidriranim papalinama a jedino Pixie ne jede sirovu ribu – no mislim da je još mlada pa će već naučiti. Uostalom, i ja sam prvi sushi pojela tek debelo iza tridesete i još se sjećam kako sam morala zažmiriti i iskreno rečeno – gadilo mi se probati. Ali radoznalost je bila jača. Ako me ikada želite voditi na ručak, znajte da sushi ne znam odbiti :)

riba

Ni Joy ne bi odbila sushi, kao što vidite!

Na more obično nosimo rižu i začine za sushi kao i kineske/japanske štapiće, pa čim Jeger ulovi neku veću ribu, baca se na filetiranje dok cure žicaju pod stolom.
Joy je čak počela sudjelovati u ribolovu – nadam se da ćemo je ovo ljeto uspjeti naučiti da ne laje na štap dok se ne počne svijati!

riba3

Nadajmo se da će Joy naučiti signalizirati kad nešto zagrize!

Liza manje ribe jede cijele, s glavom, no to je ipak dio njezine genetike, majka joj je Zlatni retriever a otac Labrador retriever - ta je pasmina u 19. stoljeću služila izvlačenju ribarskih mreža iz ledenog mora - o čemu više možete pročitati ovdje.

U stvari, djelomično zahvaljujući i Jegeru koji bi se u stvari trebao prezivati Fisher – jedemo ribu baš prema modernim preporukama nutricionista. Naravno, nemojte misliti da psima kupujemo orade, ali u našoj kući od grdobine, na primjer – ne ostane ni g. Glava ide u juhu, juhu klopamo i mi i psi, njima očistim sve one žlundrice s glave i na kraju pomiješam s njihovom omiljenom suhom hranom – Fish4Dogs.
finest white fish single bag

Ima više okusa, ali ova im je najdraža

Ta klopa možda nije naročito razvikana i ne drže je baš sve trgovine, no meni se pokazala odlična iz nekoliko razloga, a vjerujte mi – neki od njih zvuče možda smiješno, ali tko ima više pasa razumjeti će - lako je probavljiva, psi je vole, od nje ne prde (vrlo važno kada ih je nekoliko i kada navečer svi sjedimo u dnevnom boravku, a pogotovo kada imamo goste), ne debljaju se i već znam što ćete pitati – ne, nemaju „riblji“ miris kože i dlake. Dapače, toliko je vole da u šetnji i pri treningu najradije koristim najmanje zrno Fisha kao nagradice – naravno, odokativno odbijem potrošenu količinu od obroka jer u protivnom bih imala tri tusta tuljana umjesto pasa.
Ne kažem da ne bi bilo zabavno ;)Zanimljivo je da niti moja Parson Russell terijerka Joy niti njoj vrlo slična mješanka tkoznačega Pixie, iako su bijele – nemaju baš nikakvih problema ni s kožom niti dlakom, a često po gradu viđam male bijele pse – od Westija preko Maltezera i Jack Russella koji imaju poteškoće i često primaju kortikosteroidne injekcije. Tako sam još prije par godina nekoliko ljudi u kvartu preporučila da probaju Fish, instinktivno smatrajući da u tom grmu leži zec. Ili riba.

I što je najbolje, pogodila sam – evo što o toj klopi misli dr.vet.Ivor Bojanić čiju smo ambulantu spominjali u jednom tekstu o probavnim problemima, a tom prilikom sam čula da je također veliki zagovaratelj te klope, pa sam ga pripremajući ovaj članak kontaktirala da malo popričamo o tome kako i zašto:

Bojanici jpeg

„Osobno sam započeo priču sa F4D hranom zbog svojeg psa koji je dosta patio od atopičnog dermatitisa (otpadanje dlake, crvenilo ušiju, oči, lizanje šapa, svrbež itd.)

Kako sam se vratio sa školovanja u SAD, tamo su mi objasnili kako cijeli pristup prahrani totalno skrenuo u krivu ulicu. Svi proizvođači su se počeli "busati" u hipoalergijsku hranu, baziranu na molekulama male daltonske veličine. No nisu se obazirali i na samo porijeklo tih molekula (najčešće iz piletine i soje koja je jeftin izvor proteina). Na taj način su uspjeli manje iritirati pse sa alergenima iz hrane, ali pojavio se drugačiji tip preosjetljivosti na siromašne i neadekvatne izvore proteina.

18347769 ml

Ovako izgleda atopijski dermatitis kod Westija, psa koji bi trebao biti bijel - k tome i koža može biti crvena i puna osipa

Tako su Amerikanci preusmjerili moje razmišljanje na formule koje su "prirodnije" za same pse, tj. nehidrolizirane proteine, ali sličnih svojstava koje sadrži meso poput ribe. A kada se riba još oplemeni sa Omega 3+6+9 masnim kiselinama te ugljikohidratnom bazom temeljnom na krumpiru i grašku, a ne na žitaricama (riža isto spada u žitarice), onda zapravo organizmu dajemo oružje da se bori sa vanjskim utjecajima (stres i alergeni).
Tako sam primjetio u zadnjih šest do sedam godina koliko preporučam F4D hranu da se znatno popravila temeljna alergološka slika kod većine pacijenata.
Moram pri tome spomenuti da su Omega masne kiseline iz ribe u formi molekula EPA i DHA, a ne u formi ALA koja se nalazi u masnim kiselinama biljnog porijekla, a kako psi nemaju enzime da pretvore ALA u EPA i DHA molekule, samim time ne mogu iskoristiti benefit same biljne Omege.“
Ne znam kako vi stojite sa svim ovim kraticama, no meni je dovoljno što vidim da je stvarno rado jedu, a redovno im u klopu dodajem i lososovo ulje kako bi blagotvorno djelovalo na Lizine stare zglobove
...
ulje

Naime, što sam starija, to sam sklonija mišljenju da je upravo prehrana u stvari najbitniji segment zdravlja – naravno, uz adekvatno kretanje. Naravno, sad ćete zaključiti da sam „pukla“ na zdravu hranu i da nikada ne bih kupila jabuku u samoposluzi...naravno da ću radije kupiti s tržnice i to od kumica od kojih uvijek kupujemo i čije jabuke ne izgledaju plastično, ali ako mi se jede jabuka a nema ih na tržnici, kupiti ću u samoposluzi. Međutim, primijetila sam da moje tri Gracije često ne žele jesti voće iz samoposluge, i to mi je stvarno dalo za razmisliti – uostalom, nemaju li psi i do 300 000 puta jače osjetilo njuha od nas? Nisu li u stanju nanjušiti nanočestice, poput stanica raka i raznih drugih tvari i stvari? Možda su moji na najboljem putu da postanu ispekcija za bio prehranu :)
No činjenica je da je većina modernih boleština povezana uglavnom s lošom prehranom – a da je zdrava prehrana postala skoro pa luksuz! No isto tako je činjenica da se rješenje za te iste moderne boleštine nekada krije u vrlo jednostavnim stvarima – nabavite li psa, već ste učinili puno za svoje zdravlje jer ćete odjednom iz fotelje biti lansirani u barem tri šetnje dnevno, a tko zna – možda vam se i svidi pa se počnete baviti i nekim sportom ili naučite skupljati gljive itd. – a sve vam to smanjuje šanse da obolite od visokog tlaka, uostalom više o tome zašto su psi zdravi za nas pročitajte ovdje.

F4D Infographic Joint web


E sad – nažalost, sve više pasa obolijeva od tih istih, tzv.“civilizacijskih“ bolesti – uglavnom se radi o debljini koja se onda naravno odražava na zglobove kao i srce, a u zadnje vrijeme se sve više vetova, kao što ste vidjeli, sreće s raznim alergijama, pa tako sam za mišljenje između ostalih upitala dr.vet. Dariju Stipić koja je to baš lijepo sažela:
Darija stipic f4d


„Iako Fish4dogs nije medicinska hrana, u svojoj praksi ju dosta često koristim kod nekih stanja, najčešće atopijskog dermatitisa i alergija – da pojasnim: atopijski dermatitis je u stvari pretjerani imunološki odgovor posredovan IgE protutijelima, dok je alergija imunološki odgovor na strani antigen bez obzira na mehanizam.
Životinje reagiraju na tri vrste alergena: ambijentalne (one koji se nalaze u okolišu), alimentarne (one koji se nalaze u hrani) i ektoparazitne (buhe, odnosno grinje koje se mogu nalaziti i u hrani ako dugo stoji).

Atopy03

Foto:vetbook

Naravno da ne možemo zaštiti psa od svega ali itekako možemo utjecati na ektoparazite i na hranu. Alergeni u hrani su proteini, tako da kod takvih problema koristimo hipoalergenu hranu (gdje su molekule proteina "rascjepkane" na manje molekule i ne mogu izazvati reakciju), odnosnu hrana koja sadrži što manje vrsta proteina. Fish4dogs sadrži proteine ribe i graška pa psi dobro reagiraju na njih, a pogotovo na proteine bijele ribe. Atopijske dermatitise, pogotovo u West Highland terijera, Jack Russel terijera, Maltezera ali i kod drugih pasmina dosta uspješno rješavamo s promjenom prehrane na F4D.


Osim kožnih problema, tu hranu koristimo i za druge tegobe. Fish4 dogs Superior Weight Control zbog malog udjela masti (samo 7 %) preporučamo kod pasa koji imaju problema sa gušteračom. Ta hrana se koristi kod pretilih pasa, ali zbog svog sastava i finog okusa (psima :)) ga preporučam i za to. Za kraj Fish4 dogs poslastice od sušene kože ribe, koji psi obožavaju, zbog tvrde strukture, ako ih se redovito konzumira pomažu u održavanju zuba, odnosno prevenciji kamenca.“
fish4dogs sea jerky tiddlers pop

Ne moram ni reći da me i po tom pitanju instinkt nije prevario – upravo te poslastice već par godina dajem svojim curama prije spavanja, a ako slučajno i zaboravim one se „nacrtaju“ pred policu gdje držim staklenku s „kekićima“, kako ih zovemo i mašu repom dok ne skužim – a nekad pokušaju i zeznuti Jegera ako odem ranije spavati pa nažicaju još po jedan jer on često ne skuži da su već dobili.

Kao što vidite, raljice su u odličnom stanju iako je poznato da se malim psima jače hvata kamenac:

raljice

Da stvar bude zanimljivija, kako se bavim i arheologijom pasa, naletjela sam na znanstveni rad koji se, između ostaloga, pozabavio 7000 godina starim ukopom dva psa i vuka iz mjesta Lokomotiv i Šamanka u Rusiji. Analizom izotopa iz cakline zuba znanstvenici su ustanovili kako su oba psa, za razliku od vuka, jela upravo isto što i lokalno stanovništvo – ribu iz Bajkalskog jezera. Znači, prva poznata "pseća hrana" bila je upravo riba!
Vjerojatno je nisu hvatali sami iako ima i toga:
Dakle, ne važi baš oduvijek ona s početka teksta da „mačke jedu ribu a psi meso“ – u stvari, sreća i nesreća domaćeg psa je upravo u tome da je izrazito prilagodljiv, pa se čak vode i stručne rasprave o tome je li pas u stvari mesožder ili svežder, s obzirom da ima čak i pasa koji se hrane vegetarijaskom hranom, no o tome neki drugi put.

Sve u svemu, ukoliko je suha hrana vaš izbor – a pogotovo ako imate psa sklonog alergijama i debljanju – iskušajte Fish, mislim da nećete zažaliti. A sad odoh podijeliti po „kekić“ svojim tuljanicama, dok čekamo sljedeće ljeto....

riba2KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK